Νέα
  • ΓΔ: 1420.36 +1.95%
  • Τζίρος: 56,38 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου - Σε χαμηλό έτους το πετρέλαιο

Πηγή: ΑΠΕ

Αλμα έκανε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας και έχει αυξηθεί η ζήτηση για θέρμανση.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο (TTF) αυξήθηκε 5% στα 157 ευρώ η μεγαβατώρα λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της αγοράς, συνεχίζοντας την ανοδική τάση που καταγράφει τον Δεκέμβριο.

Αντίθετα, οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν πτωτική τροχιά, εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας που περιορίζει τη ζήτηση και αύξησης της παραγωγής των ΗΠΑ.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έκλεισε χθες κοντά στα 77 δολάρια το βαρέλι που είναι το χαμηλότερο επίπεδο του 2022. Σήμερα το πρωί σημειώνει μικρή άνοδο αλλά κινείτο κάτω από τα 78 δολάρια.

Βαρίδι για τις τιμές η μείωση της ζήτησης

Αναλυτής της IG που μίλησε στο Reuters ανέφερε ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση θα παραμείνουν ένα βαρίδι για τις τιμές του πετρελαίου, ενώ οι παράγοντες που τις πιέζουν ανοδικά, όπως οι ελπίδες για μία επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας μετά τη σταδιακή κατάργηση περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, είχαν πρόσκαιρο αντίκτυπο.

Αύξηση παραγωγής και αποθεμάτων των ΗΠΑ

Η παραγωγή αργού των ΗΠΑ αυξήθηκε στα 12,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (ΕΙΑ).

Επιπλέον, ενώ τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, τα αποθέματα βενζίνης και διυλισμένων προϊόντων εκτινάχθηκαν, εντείνοντας τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης.

Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,3 εκατ. βαρέλια στα 219,1 εκατ. βαρέλια και άλλων διυλισμένων προϊόντων, όπως του ντίζελ και του πετρελαίου θέρμανσης – εκτινάχθηκαν κατά 6,2 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την ΕΙΑ.

Στη σημερινή μικρή άνοδο των τιμών συνέβαλαν τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο στο τρίτο τρίμηνο.

Η χαλάρωση των περιορισμών για την Covid στην Κίνα επιδρούν σταθεροποιητικά στις τιμές.

Συζητήσεις με Τουρκία για την ουρά των τάνκερ

Εν τω μεταξύ, δυτικές χώρες βρίσκονται σε συζητήσεις με την Τουρκία για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις ουρές τάνκερ στον Βόσπορο, μετά την επιβολή από τη G7 και την ΕΕ πλαφόν 60 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο.

Τουλάχιστον 20 τάνκερ περιμένουν για να περάσουν τα στενά και να βγουν στη Μεσόγειο, με τους διαχειριστές τους να προσπαθούν να προσαρμοσθούν στους τουρκικούς κανόνες.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ