Νέα
  • ΓΔ: 1407.74 -0.30%
  • Τζίρος: 88,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Εκτίναξη των πωλήσεων στα 20,5 δισ. ευρώ - Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ

Ραγδαία άνοδο καταγράφει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ για το διάστημα το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις των επιχειρήσεων με τζίρο από 10 άτομα και άνω εκτινάχθηκε φέτος στα 20,5 δισ. ευρώ από 13,3 δισ. ευρώ ολόκληρο το 2021, σημειώνοντας αύξηση περίπου 50%, αν και ο αριθμός των επιχειρήσεων με πωλήσεις μέσω διαδικτύου ήταν λιγότερες. 

Ειδικότερα, το 2022, σε σύνολο 39.460 επιχειρήσεων με απασχόληση 10 άτομα και άνω και με συνολικό κύκλο εργασιών 295,9 δισ. ευρώ, οι 7.472 έλαβαν παραγγελίες μέσω ιστοσελίδας ή ειδικών εφαρμογών ή μέσω μηνυμάτων τύπου EDI (ποσοστό 18,9%) και ο κύκλος εργασιών από αυτές τις παραγγελίες ανήλθε σε 20,5 δισ. ευρώ (ποσοστό 6,9% του συνολικού κύκλου εργασιών).

Το 2021, σε σύνολο 35.623 επιχειρήσεων και με συνολικό κύκλο εργασιών 228,7 δισ. ευρώ, οι 7.637 έλαβαν παραγγελίες μέσω ιστοσελίδας ή ειδικών εφαρμογών ή μέσω μηνυμάτων τύπου EDI (ποσοστό 21,4%) και ο κύκλος εργασιών από αυτές τις παραγγελίες ανήλθε σε 13,3 δισ. ευρώ (ποσοστό 5,8%) του συνολικού κύκλου εργασιών).

Οπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ, με τον όρο ηλεκτρονικό εμπόριο εννοείται η πώληση ή η αγορά αγαθών ή υπηρεσιών που διενεργούνται μέσω δικτύων υπολογιστών με μεθόδους που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την αποστολή ή τη λήψη παραγγελιών. Η πληρωμή και η παράδοση των αγαθών ή υπηρεσιών δεν γίνεται απαραίτητα ηλεκτρονικά. Παραγγελίες που λαμβάνονται μέσω τηλεφώνου, fax και δακτυλογραφημένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) δεν θεωρούνται ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αύξηση 9% των επιχειρήσεων με πρόσβαση στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των παραπάνω επιχειρήσεων - 38.337 σε σύνολο 39.460 - είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο για επαγγελματικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση 9% ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε σχέση με το 2021.  Στην πρόσβαση συμπεριλαμβάνεται σταθερή και κινητή σύνδεση.    

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, από τις επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι 12.998 πραγματοποίησαν απομακρυσμένες συναντήσεις (μέσω π.χ. Skype, Zoom, MS Teams, WebEx κ.λπ).

Οι 8.337 από αυτές διαθέτουν οδηγίες ασφαλείας ΤΠΕ για τη διεξαγωγή απομακρυσμένων συσκέψεων μέσω του διαδικτύου (π.χ. απαίτηση κωδικού πρόσβασης, κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο), ενώ οι 7.009 διαθέτουν κατευθυντήριες γραμμές (διαδικασίες), ώστε να προτιμούν τις απομακρυσμένες συναντήσεις μέσω διαδικτύου αντί για επαγγελματικά ταξίδια).

Από τις επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, τουλάχιστον ένας από τους απασχολούμενους σε αυτές έχει απομακρυσμένη πρόσβαση: στο σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της επιχείρησης [σε 22.818 επιχειρήσεις], σε έγγραφα της επιχείρησης (π.χ. αρχεία, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, γραφήματα, φωτογραφίες) [σε 16.396 επιχειρήσεις] και σε επιχειρηματικές εφαρμογές ή λογισμικό της επιχείρησης (π.χ. πρόσβαση σε λογιστική, πωλήσεις, παραγγελίες, CRM) [σε 16.386 επιχειρήσεις].

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ