Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι ΔΝΤ: Συνεχίζεται η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας

Την ανησυχία τους για την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας εξέφρασαν οι επικεφαλής του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών, ενώ αισιοδοξούν ότι η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας, μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, θα μπορέσει να προσφέρει στήριξη.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι οι δείκτες υποδηλώνουν ότι είναι πιθανή η περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι η αναμόρφωση των πολιτικών της Κίνας για την Covid θα είναι θετική για την εγχώρια οικονομία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 2,7% το 2023 από 3,2% φέτος.

Ανησυχία για παγκόσμια ύφεση

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του λεγόμενου διαλόγου «1+6» που έχει κάθε χρόνο η Κίνα με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΟΟΣΑ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, ήταν επίσης απαισιόδοξος για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. «Ανησυχώ βαθιά για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης», δήλωσε, προειδοποιώντας για την προοπτική βραδείας ανάπτυξης για χρόνια και εκτεταμένων αλλαγών στις τιμές των assets. «Αυτή είναι μία πραγματικά μακροπρόθεσμη κρίση για τον κόσμο στις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βγει ο κόσμος από τον στασιμοπληθωρισμό, σημειώνοντας ότι η Κίνα θα πρέπει να μειώσει τα υπερβολικά αποθέματα τροφίμων και λιπασμάτων της για να συμβάλλει στη μείωση των ελλείψεων που υπάρχουν σε άλλες χώρες.

Επιβράδυνση και του παγκόσμιου εμπορίου

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, δήλωσε ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζουν να επιδεινώνονται, ενώ καλωσόρισε τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού στην Κίνα.

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, δήλωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο χάνει δυναμική και αναμένεται να αυξηθεί μόνο 1% φέτος από 3,5% που εκτιμάται να αυξηθεί φέτος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ