Νέα
  • ΓΔ: 1034.09 +0.06%
  • Τζίρος: 4,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μ.β. βλέπουν αναλυτές - Ερευνα του Bloomberg

Πηγή: AP

Αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την ερχόμενη Πέμπτη και μία ακόμη του ίδιου μεγέθους τον Φεβρουάριο προβλέπουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. 

Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1,5%, θα κορυφωθεί στο 2,5%, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει από το πρώτο τρίμηνο του 2023 να ξεφορτώνεται ομόλογα που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια στο χαρτοφυλάκιό της, συνολικού ύψους σχεδόν 5 τρισ. ευρώ.

Περισσότεροι από 9 στους 10 αναλυτές θεωρούν ότι η μείωση των ομολόγων της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί με τη μη επανεπένδυσή τους όταν λήγουν παρά με πωλήσεις πριν από τη λήξη τους.

Πίσω από τις εξελίξεις η ΕΚΤ

Παρά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων από τον περασμένο Ιούλιο, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ είναι πίσω από τις εξελίξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος ανήλθε στο 10% τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη, πέντε φορές υψηλότερα από τον στόχο.

Μικρότερη αύξηση από τη Fed

Σήμα για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη Τετάρτη – κατά μισή μονάδα αντί για τρία τέταρτα της μονάδας που αυξήθηκαν στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις – έχει δώσει και η Fed. 

Αν και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Νοέμβριο, αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα λόγω της ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων είναι ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 6,1% το 2023 και στο 2,2% το 2024, ενώ προβλέπουν επίσης ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί τον χειμώνα για να ανακάμψει με αργό ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι αγορές χρήματος βλέπουν το τελικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3%, αλλά θεωρούν επίσης ότι θα αυξηθεί κατά μισή μονάδα την ερχόμενη Πέμπτη.

Αν πράγματι συμβεί αυτό, θα ήταν, σύμφωνα με το Bloomberg, θα ήταν μία νίκη για τα «περιστέρια» στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Μόνο τρεις από 43 ερωτηθέντες προβλέπουν μία μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωπος της Nomura, ο οποίος δήλωσε ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι πάρα πολύ ισχυρές για να «πανηγυρίζεται η κορύφωση του πληθωρισμού».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ