Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Επιπλέον 447,5 δισ. ευρώ φτηνού δανεισμού επιστρέφουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης

Στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 447,49 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσουν, την ερχόμενη εβδομάδα, τράπεζες της Ευρωζώνης, γεγονός που θα συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο του πληθωρισμού και θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την μείωση του «φουσκωμένου» ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας.

Η ανακοίνωση έγινε από την ίδια την ΕΚΤ νωρίτερα και συνδέεται με την απόφαση της να καταστήσει πιο αυστηρούς τους όρους του προγράμματος στο πλαίσιο της ευρύτερης καμπάνιας της για τον περιορισμό της ζήτησης και τον έλεγχο του πληθωρισμού, που τον Οκτώβριο «έπιασε» το ποσοστό ρεκόρ του 10,6%.  

Έχει άλλωστε προηγηθεί ήδη τον περασμένο μήνα η επιστροφή 296 δισ. ευρώ από τις τράπεζες της περιοχής, λόγω και της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους δανεισμού. Οι αναλυτές περίμεναν δε, πως το νέο κύμα των επιστροφών θα ήταν πολύ χαμηλότερο, γύρω στα 333 δισ. ευρώ.

Η νέα αποπληρωμή αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση κατά περίπου 25% των δανείων που δόθηκαν από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs) που είχε δρομολογηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης με στόχο να διατηρηθεί η ροή του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της περιοχής. 

Αναλυτές έχουν σχολιάσει πως οι πιο ευάλωτες χώρες του νότου, όπως Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και βέβαια η Ελλάδα θα υποφέρουν περισσότερο από τις μεγάλες αποπληρωμές. Εξάλλου, το κίνητρο για τις τράπεζες στη Νότια Ευρώπη για να επιστρέψουν τα φθηνά δάνεια είναι μικρότερο, επειδή στηρίζονται στα TLTROs για τη χρηματοδότησή τους σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι αντίστοιχες τράπεζες των ισχυρότερων κρατών της Ευρωζώνης.

Μείωση και του ισολογισμού

Παράλληλα, η επιστροφή της φτηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ θα συμβάλλει και στη μείωση του ισολογισμού της, ο οποίος στα 8,5 τρισ. ευρώ, θεωρείται υπερβολικά υψηλός με βάση τα ιστορικά στάνταρ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και κατά την επικείμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα, πέρα από μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων, το συμβούλιο αναμένεται να ξεδιπλώσει το πλάνο για την περαιτέρω συρρίκνωση του όγκου των ομολόγων που κρατά στο χαρτοφυλάκιο της.  

Τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου προσανατολίζονται προς μια προσεκτική στρατηγική, στη οποία έχει εμφανιστεί να συμφωνεί και η Κριστίν Λαγκάρντ, βάσει της οποίας δεν θα επανεπενδύονται τα ομόλογα που λήγουν, αντί να πωλούνται. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν θα θέσουν και κάποιο ανώτατο όριο στη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ