Νέα

Ομόλογα: Μεσοπρόθεσμη αύξηση των αποδόσεων βλέπουν οι αγορές - Οι νέες εκδόσεις και η ΕΚΤ

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώνονταν τον Νοέμβριο έως τις αρχές Δεκεμβρίου, για να αυξηθούν μετά τις αποφάσεις που πήρε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανέβασε το τελικό ταβάνι των επιτοκίων για το 2023, κάτι που θα φέρει πιο κοντά την πιθανότητα ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

Οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων καθώς στοιχηματίζουν σε μεγάλης κλίμακας πωλήσεις ομολόγων στους επόμενους μήνες. 

Πολλές χώρες της Ευρωζώνης σχεδιάζουν μεγάλα προγράμματα δανεισμού για το 2023 για να χρηματοδοτήσουν τις υψηλές δαπάνες στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, με το συνολικό καθαρό ύψος τους να εκτιμάται περί το ύψος – ρεκόρ των 500 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ θα μειώσει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της 

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οι νέες εκδόσεις ομολόγων δεν θα βρεθούν στην «θαλπωρή» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά θα πρέπει να αγορασθούν από ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα ζητήσουν μεγαλύτερες αποδόσεις.

Στην αύξηση των αποδόσεων θα συμβάλει και η απόφαση της ΕΚΤ να αρχίσει από τον Μάρτιο τη μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων, αξίας 3,4 τρισ. ευρώ, που είχε αγοράσει στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματός της APP, μία διαδικασία που είναι γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη (QT). 

Η μείωση θα είναι της τάξης των 15 δισ. ευρώ τον μήνα έως το τέλος του β΄ τριμήνου του 2023 και θα γίνει μέσω της μη επανεπένδυσης των μισών περίπου ομολόγων της ΕΚΤ που θα λήγουν στο διάστημα αυτό. 

Για να περιορίσει, ωστόσο, τον κίνδυνο κατακερματισμού της αγοράς και εκτίναξης των spreads των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιταλίας και των άλλων χωρών του Νότου, η ΕΚΤ θα συνεχίσει την πλήρη επανεπένδυση των ομολόγων του έκτακτου προγράμματος PEPP, ύψους 1,7 τρισ. ευρώ, με ευέλικτο τρόπο. Τα ελληνικά ομόλογα συμμετείχαν στο PEPP αλλά όχι στο APP. 

Αβέβαιη η πορεία του πληθωρισμού

Η μείωση των αποδόσεων το προηγούμενο διάστημα οφειλόταν στην προοπτική μείωσης του πληθωρισμού και κατ’ επέκταση στην επιβράδυνση αύξησης των επιτοκίων.

Ωστόσο, η ΕΚΤ ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός θα μείνει υψηλός για μεγαλύτερο διάστημα, με τις νέες προβλέψεις της να δείχνουν ότι θα κινηθεί πάνω από τον στόχο του 2% και το 2025. 

Ετσι, η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε το μήνυμα ότι θα υπάρξουν αρκετές ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων της το 2023, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα κάθε φορά. Σηματοδότησε τουλάχιστον τρεις ακόμη τέτοιες αυξήσεις, με το τελικό επιτόκιο καταθέσεων να φθάνει σημαντικά πάνω από το 3% που ανέμεναν οι αγορές σε σχέση με το 2% που διαμορφώθηκε την Πέμπτη. 

Τα ελληνικά ομόλογα

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κινήθηκε στις αρχές του μήνα χαμηλότερα από το 4%, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε ξεπεράσει και το 5%. 

Την εβδομάδα που πέρασε κινήθηκε ανοδικά και την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου,  ακολούθησε την τροχιά του sell off που καταγράφηκε συνολικά στα ευρωπαϊκά ομόλογα και κυρίως σε αυτά του ευρωπαϊκού νότου.

Είναι χαρακτηριστικό πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτοξεύτηκε έως και στο 4,37%, στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ το ιταλικό 10ετές «έπιασε» έως και το 4,417%, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

Τριπλασιάστηκαν τα στοιχήματα κατά των bunds

Το σφυροκόπημα της Παρασκευής δεν άφησε φυσικά αλώβητο ούτε τα γερμανικά ομόλογα. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανέβηκε έως και κατά εννέα μονάδες βάσης, στο 2,18%, ενώ η απόδοση του γερμανικού διετούς ομολόγου έφτασε έως και το 2,5%, με αύξηση κατά 11 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.   

Τα στοιχήματα των επενδυτών για πωλήσεις των γερμανικών ομολόγων (bunds) έχουν συνολικά τριπλασιαστεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Αναλυτές της Goldman Sachs και της BNP Paribas αναμένουν ότι οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών θα σκαρφαλώσουν στο 2,75% στο πρώτο τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας. 

«Η αγορά έχει προεξοφλήσει όλα τα ευνοϊκά νέα και συνεπώς είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε αναστάτωση. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, επειδή μπορεί να είμαστε σε μία ηρεμία πριν την καταιγίδα», ανέφερε αναλυτής της PGIM.

Στα 270 δισ. ευρώ οι εκδόσεις της Γερμανίας

Αναλυτές της Commerzbank προβλέπουν ότι οι συνολικές εκδόσεις ομολόγων της Γερμανίας θα ανέλθουν σε 270 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, το υψηλότερο επίπεδο από το 2010. Δεδομένης της μεγάλης βαρύτητας των εκδόσεων αυτών, οι επενδυτές θα απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις, ακόμη και από τις ισχυρότερες οικονομικά χώρες.

Για την Ιταλία, η οποία είναι η πιο ευάλωτη από τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος, με αναλυτές της Citigroup να εκτιμούν ότι στις αρχές του 2023 το spread των ομολόγων της σε σχέση με των γερμανικών θα φθάσει τις 2,75 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ