Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Economist: Η ελληνική οικονομία έκανε την έκπληξη το 2022 - Πρώτη μεταξύ 34 χωρών

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο ... σε σχέση με το α’ τρίμηνο του έτους και στο ... σε ετήσια βάση
Πηγή: Pixabay

Την καλύτερη επίδοση μεταξύ 34 χωρών, κυρίως πλούσιων, είχε η Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με ανάλυση, του Economist, με τίτλο: «Οι απίθανοι οικονομικοί νικητές του 2022».

Η κατάταξη των χωρών έγινε με βάση τα στοιχεία πέντε οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεικτών, όπως το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, το εύρος του πληθωρισμού, δηλαδή το ποσοστό των προϊόντων που αυξήθηκαν πάνω από 2%, την πορεία του χρηματιστηρίου και το δημόσιο χρέος.

Εκτός της Ελλάδας, υψηλές επιδόσεις είχαν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αντίθετα, χαμηλότερες επιδόσεις είχαν η Γερμανία, η οποία κατατάχθηκε στην 30η θέση, ενώ στις τελευταίες θέσεις είναι η Εσθονία και η Λετονία.

Economist

Μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ

Το ΑΕΠ της Ελλάδας στο διάστημα από το δ’ τρίμηνο του 2021 έως το γ’ τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε 2,2%, ενώ στην Ιταλία αυξήθηκε 1,8%, στην Ισπανία 1,5% και στη Γερμανία (1,3%). Αντίθετα, στην Εσθονία το ΑΕΠ μειώθηκε 3,1% στο ίδιο διάστημα.

Αυξήσεις τιμών πάνω από 2% για το 82% των προιόντων

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,8% στην Ελλάδα το πρώτο 10μηνο του 2022 και το 82,4 των προϊόντων αυξήθηκαν πάνω από 2%. Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 10,8% αλλά το εύρος του ήταν 64,7%. Στη Γαλλία, οι αυξήσεις τιμών ήταν 5,6% και το εύρος τιμών 76,5%. Στη Γερμανία οι τιμές αυξήθηκαν 10% στο ίδιο διάστημα και το εύρος των αυξήσεων ήταν 88,2%, ενώ τον υψηλότερο πληθωρισμό είχε η Εσθονία (16,7% με εύρος 94,1%).

Αύξηση 0,8% στο Χρηματιστήριο

Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αυξήθηκαν 0,8% στο 11μηνο του 2022, ενώ στις περισσότερες χώρες καταγράφηκε πτώση των τιμών. Στα διεθνή χρηματιστήρια, οι μετοχές έκαναν βουτιά 15% στην ίδια περίοδο.

Οι μετοχές τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα μειώθηκαν σχεδόν 20% φέτος, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την πτώση που καταγράφηκε στις ΗΠΑ.

Πρωταθλήτρια στη μείωση του χρέους

Πρωταθλήτρια ήταν η Ελλάδα στη μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους, το οποίο εκτιμάται, όπως αναφέρει ο Economist, ότι μειώθηκε 16% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ σε άλλες χώρες σημείωσε μικρότερη μείωση ή αύξηση.

Οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου θα είναι λιγότερο εντυπωσιακές μελλοντικά, σύμφωνα με τον Economist, καθώς θα επηρεασθούν αρνητικά από τα υψηλά επίπεδα χρέους και την ταχεία δημογραφική γήρανση των πληθυσμών τους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ