Νέα
  • ΓΔ: 905.04 -0.05%
  • Τζίρος: 50,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΝΤ: Επιστολές Σταϊκούρα για πρόωρη αποπληρωμή δανείου 3,1 δισ. ευρώ

Προχωράει η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου ύψους 3,1 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφού ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε τις σχετικές επιστολές προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο μεθεπόμενο Eurogroup ενώ ήδη η Αθήνα αποπληρωσε 500 εκατ. ευρώ από το ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ που έπρεπε να καταβάλει στο Ταμείο τη φετινή χρονιά.  Η εν λόγω καταβολή αφορά το μέρος των δανείων με λήξεις εντός του 2021 και του 2022. Είναι δε, η δεύτερη που λαμβάνει χώρα από το καλοκαίρι του 2019, αποπληρώνοντας συνολικά 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανείου του Ταμείου ήτοι περίπου το 80%.

Όπως εκτιμάται,πάνω από 60 εκατ. ευρώ θα είναι το όφελος για τον προϋπολογισμό, ενώ μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το υπόλοιπο χρέος της Ελλάδας προς το Ταμείο δεν θα ξεπερνά τα 1,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ επί της ουσίας συμβάλλει στη βελτίωση του προφίλ αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, καθώς τα επιτόκια των συγκεκριμένων ομολόγων βρίσκονται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα σημερινά, τα οποία έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται η νέα πρόωρη αποπληρωμή «να εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα». 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ