Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ταμείο Ανάκαμψης: Αρχίζει η λειτουργία του τον Φεβρουάριο

Πηγή: AP Images

Με την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του κανονισμού για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility, RRF) ανοίγει ο δρόμος για να τεθεί αυτό σε ισχύ στο δεύτερο 15ήμερο του Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι απομένει μόνο η τυπική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της συμφωνίας του Δεκεμβρίου 2020 με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αρχίσει η λειτουργία του Ταμείου. Αυτό αναμένεται να συμβεί πριν από τη συνεδρίαση του Ecofin την ερχόμενη Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, ο κανονισμός για το Ταμείο Ανάκαμψης θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της ΕΕ, επιτρέποντας τη λειτουργία του Ταμείου από την επόμενη ημέρα.

Με το Ταμείο Ανάκαμψης σε λειτουργία, οι χώρες – μέλη θα μπορούν να υποβάλουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης στην Κομισιόν, η οποία θα πρέπει να γνωμοδοτήσει εντός διμήνου στο Συμβούλιο, το οποίο στη συνέχεια θα έχει έναν ακόμη μήνα για να αποφασίσει για την έγκρισή τους. Το Ταμείο προβλέπει τη χορήγηση συνολικά 672,5 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις, τα οποία πρέπει να αντληθούν σε μία εξαετία από τις χώρες - μέλη  για τη στήριξη της ανάπτυξής τους. Μόλις εγκριθούν τα εθνικά σχέδια, οι χώρες θα πάρουν προκαταβολή 13% των πόρων που τους αναλογούν. Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν συνολικά 32 δισ. ευρώ από το αναπτυξιακό σχέδιο της ΕΕ.

Τα εθνικά σχέδια πρέπει να προβλέπουν ότι τουλάχιστον το 37% των δαπανών θα αφορούν την πράσινη οικονομία και τουλάχιστον το 20% την ψηφιακή οικονομία.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταρτίσει ένα σύστημα βαθμολογίας, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο φέτος τον Δεκέμβριο, ώστε να παρέχει δημόσια πληροφόρηση για την πορεία υλοποίησης του RRF και των εθνικών σχεδίων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ