Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Το CNBC στη Ρεβυθούσα: Το ελληνικό νησάκι που βοηθά την Ευρώπη να έχει ενεργειακή επάρκεια

Η Ευρώπη έσπευσε να ενισχύσει τα ενεργειακά της αποθέματα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και φαίνεται ότι απέτρεψε το χειρότερο σενάριο γι' αυτόν τον χειμώνα - σε μεγάλο βαθμό χάρη στο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Κομβικός είναι και ο ρόλος της Ελλάδας, που με τον τερματικό σταθμό για υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Ρεβυθούσα δίνει ελπίδα για ενεργειακή επάρκεια στην ΝΑ Ευρώπη, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το CNBC.

Για χρόνια, η Ευρώπη εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, αλλά όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία και η Ευρώπη δεν μπορούσε πλέον να υπολογίζει σε αυτές τις προμήθειες, στράφηκε δυναμικά στο LNG, μια ευέλικτη πηγή ενέργειας που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, την Αυστραλία και την Αλγερία.

Η Ευρώπη έχει γεμίσει τις αποθήκες της με φυσικό αέριο κατά 95%, που σημαίνει ότι τον φετινό χειμώνα δεν θα υπάρξει έλλειψη, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες για την επόμενη χρονιά.

Επειδή η Ευρώπη ήταν τόσο εξαρτημένη από τη Ρωσία, έχει περιορισμένη ικανότητα εισαγωγής LNG. Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες υποδομές για να μπορέσουν να εισάγουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Το CNBC επισκέφτηκε τον τερματικό σταθμό LNG στην Ελλάδα, στη Ρεβυθούσα. Ο σταθμός είναι ο μοναδικός στη χώρα για την υποδοχή δεξαμενοπλοίων ΥΦΑ, παραλαβή, αποθήκευση, αεριοποίηση ΥΦΑ και για την τροφοδοσία με Φυσικό Αέριο (ΦΑ) του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς ΦΑ (ΕΣΜΦΑ).

Δείτε το βίντεο του CNBC:

https://www.cnbc.com/video/2023/01/01/the-greek-island-helping-europe-dodge-an-energy-crisis.html

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ