Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλή βουτιά για φυσικό αέριο, brent, ρεύμα - Σε άνοδο το πετρέλαιο θέρμανσης

ΑΑΔΕ: Εντόπισε κύκλωμα νοθείας βενζίνης
Πηγή: Intime

Διπλή θετική εξέλιξη στο μέτωπο των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι τιμές στο φυσικό αέριο βρέθηκαν σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα προπολεμικά επίπεδα, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου εμφάνισαν σημαντική πτώση μετά από ένα μακρύ διάστημα που η τιμή του «μαύρου χρυσού» κινούταν έντονα ανοδικά.

Πτώση επίσης παρουσίασε και η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, σχεδόν υπερδιπλάσια από αυτά που επικρατούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αναφορικά με τις τιμές στην αντλία εκεί που παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις, όπως άλλωστε αναμενόταν είναι στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εκεί η μέση τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,30 ευρώ το λίτρο από 1,15 ευρώ το λίτρο που ήταν στο τέλος του περασμένου έτους, δηλαδή πριν από λίγες ημέρες.

Ανοδικά το πετρέλαιο θέρμανσης 

Και αυτό θα προέλθει τόσο από το «κούρεμα» της κρατικής επιδότησης από τα 25 στα 15 λεπτά το λίτρο, καθώς και από το τέλος της επιδότησης από τα διυλιστήρια που ανέρχονταν στα 3,75 λεπτά το λίτρο.

Μεγάλη πτώση και σήμερα για την τιμή του φυσικού αερίου που επιστρέφει στα προ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλαδή στην περιοχή των 70 ευρώ η MWh και συγκεκριμένα στα 70,89 ευρώ η MWh που ήταν στο τέλος της ημέρας για το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου, που είναι κοντά στα χαμηλά 12μηνου. Ανάλογη τιμή συναντάει κανείς τον Ιανουάριο του 2022.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς η Ευρώπη κατάφερε να στέλνει περισσότερο αέριο στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις από εκείνο που καταναλωνόταν με αποτέλεσμα την περασμένη Δευτέρα τα επίπεδα αποθήκευσης να αυξηθούν κατά 0,28% με πληρότητα στο 83,2%. Το τρέχον επίπεδο είναι κατά 30% υψηλότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, μια χρονιά κατά την οποία η Ευρώπη είχε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, 10% πάνω από το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

Αύξηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου 

Η μειωμένη ζήτηση επίσης βοήθησε τα αποθέματα, με την Ευρώπη να εμφανίζει μείωση της κατανάλωσης κατά περίπου 25%. Πάντως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ευρώπη αναμένεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση την ερχόμενη άνοιξη όταν θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τα αποθέματά της με σημαντικά χαμηλότερες ροές από τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου.

Σε ότι αφορά την διεθνή τιμή του πετρελαίου, αυτή κατέγραψε σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα η τιμή του Brent βρίσκονταν λίγο μετά τις 20:00 στα 83,2 δολάρια το βαρέλι\, έχοντας μείωση της τάξεως του 3,2%. Εξίσου σημαντική η κάμψη και για το αμερικάνικο αργό.

Παράλληλα υποχώρηση της τάξης του 19% σημείωσε σήμερα η τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος και διαμορφώθηκε στα 218 ευρώ από 269 ευρώ χθες. Η μέγιστη τιμή είναι 362 και η ελάχιστη 130 ευρώ με τη ζήτηση στις 135 γιγαβατώρες.

Στο μείγμα παραγωγής 31,5% έχει το φυσικό αέριο, 29,3% οι εισαγωγές, 21,3% οι ΑΠΕ, 13,1% ο λιγνίτης και 1,6% τα υδροηλεκτρικά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ