Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών το 2023 - Οι κρίσιμοι παράγοντες

Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του έτους άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα δημιουργηθεί και με γνώμονα  την ανάγκη διασφάλισης της δημοσιονομικής ισορροπίας.

«Αν η οικονομία κινείται όπως σήμερα, μπορούμε να επιστρέψουμε ακόμα περισσότερα στους πολίτες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στον Realfm εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα δημιουργηθεί o απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος στο πρώτο τρίμηνο του έτους για την ενίσχυση των νοικοκυριών. Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το εύρος του δημοσιονομικού χώρου, είναι οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, καθώς από την πορεία τους θα εξαρτηθεί, εάν  και ποια μέτρα θα ενεργοποιηθούν προς όφελος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Mε την εικόνα που επικρατεί σήμερα και στα δύο αυτά μέτωπα, τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών έχουν κάθε λόγο να αντιμετωπίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία  την επόμενη ημέρα.

►Διαβάστε και: Οικονομία: Το στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας, οι κρίσιμες ημερομηνίες και τα αγκάθια

Το μαξιλάρι του 1 δισ. ευρώ

To γερό χαρτί του οικονομικό επιτελείου, είναι το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για επιδοτήσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα χρειαστούν για επιδοτήσεις, αφού οι τιμές του φυσικού αερίου που συνδέονται άμεσα με τις τιμές του ηλεκτρικού έχουν αποκλιμακωθεί εντυπωσιακά.

Το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενου μήνα έκλεισε χθες στα 71 ευρώ η κιλοβατώρα  με την τιμή του αερίου να έχει πραγματοποιήσει βουτιά-ρεκόρ τον Δεκέμβριο, ανακουφίζοντας καταναλωτές και κυβερνήσεις μετά από μια σκληρή χρονιά με ιστορικά υψηλά. Ωστόσο, οποιαδήποτε διαταραχή, θα μπορούσε να οδηγήσει τάχιστα την αγορά σε νέες πιέσεις και ανατροπές. Οπότε,στο οικονομικό επιτελείο θα περιμένουν να εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για τη διαμόρφωση της  πορείας των τιμών το επόμενο δίμηνο για να κάνουν τον λογαριασμό.

Μια ακόμα  πηγή  από όπου το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει  να έχει δημοσιονομικά οφέλη  είναι οι τιμές πετρελαίου. Ο προϋπολογισμός του 2023 έχει συνταχθεί με την προβλεψη ότι η μέση τιμή πετρελαίου θα είναι 95 δολάρια το βαρέλι ενώ αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται κοντά στα 80 με 81 δολάρια το βαρέλι.

►Διαβάστε και: Τι δείχνουν τα «μερομήνια» οίκων και επενδυτικών τραπεζών για την ελληνική οικονομία το 2023

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Οι αποφάσεις για πρόσθετες παροχές δεν πρόκειται να ληφθούν νωρίτερα από τον Φεβρουάριο, αφού τότε θα γνωρίζει το οικονομικό επιτελείο πόσα παραπάνω έσοδα έφερε το 2022 στα δημόσια ταμεία, ένα μέρος των οποίων μπορεί να αξιοποιηθεί για παρεμβάσεις.  

Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου επιβεβαίωσαν τις προσωρινές εκτιμήσεις, αφού ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και φόροι ακίνητης περιουσίας υπερέβησαν κατά πολύ τους στόχους.

Συνολικά, τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 50,178 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 444 εκατ. ευρώ ή 0,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Τα φορολογικά έσοδα, όπως και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, στέλνουν θετικό σήμα για την πορεία του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως  αυτό που θα διαφυλάξει το οικονομικό επιτελείο είναι να μη διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και συγκεκριμένα να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% το επόμενο έτος αλλά και τα επόμενα έτη που ο στόχος θα αυξηθεί σημαντικά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ