Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Sell off στις τιμές του μαύρου χρυσού - Ο παράγοντας της Κίνας

Πηγή: Associated Press

Η ελεύθερη πτώση στις τιμές του πετρελαίου συνεχίστηκε και με τη νέα χρονιά, καθώς οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δεν φαντάζουν ρόδινες, ειδικά δε, της Κίνας, όπου η αναζωπύρωση των κρουσμάτων φούντωσε και πάλι τις αμφιβολίες για την πορεία της οικονομίας της.

Οι διεθνείς τιμές δέχτηκαν και σήμερα άγριο σφυροκόπημα με απώλειες που ξεπέρασαν το 4%, πλησιάζοντας μάλιστα το 5%. Αυτή την ώρα, το Brent πέφτει κατά 5,10% στα 77,91 δολάρια, υποχωρώντας δηλαδή πολύ κάτω από το ψυχολογικό όριο των 80 δολαρίων. Αντιστοίχως, το αμερικανικό WTI κινείται κάτω από τα 75 δολάρια και με πτώση ύψους 5,02% αγγίζει τα 73,07 δολάρια το βαρέλι.  

Είχε προηγηθεί χθες μια ακόμη δύσκολη συνεδρίαση, με αντίστοιχες απώλειες άνω του 4% στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε δύο ημέρες οι συνολικές απώλειες πλησιάζουν το 9%. 

Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι καλές, όπως επεσήμανε προ ημερών και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας ότι η νέα χρονιά μπορεί ίσως να είναι χειρότερη, καθώς και οι τρεις κορυφαίες οικονομικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα, θα βρεθούν σε επιβράδυνση.

Παγκόσμια ανησυχία για την Κίνα

Μάλιστα, οι ελπίδες πως η βιομηχανική μηχανή της Κίνας θα ανέβαζε και πάλι στροφές μετά την άρση των σκληρών περιοριστικών μέτρων μπορεί να αποδειχτούν φρούδες, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

Βέβαια, το Πεκίνο επιμένει πως η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο και δεν δείχνει ακόμη διάθεση να επαναφέρει τα πολύ σκληρά μέτρα, όμως οι πληροφορίες που κυκλοφορούν κάνουν λόγο για εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα πολλές χώρες διεθνώς να λαμβάνουν μέτρα που καλύπτουν τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Η κατάσταση αυτή αναπόφευκτα θα επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των εργοστασίων. Και δεν είναι ίσως τυχαίο ότι η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αυξάνει τις ποσοστώσεις στις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, μια απόφαση που ερμηνεύτηκε από τους αναλυτές ως απόδειξη ότι η εγχώρια κατανάλωση είναι χαμηλή και επιτρέπει τη διάθεση προμηθειών προς το εξωτερικό.

Έτεροι παράγοντες

Ανασχετικός παράγοντας, από τον περασμένο μήνα, για τις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού παραμένει βέβαια το ευρωπαϊκό εμπάργκο κατά του ρωσικού αργού και το πλαφόν που επέβαλαν G7 και EE. Και βέβαια, οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν επίσης το ρόλο τους.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης κακοκαιρίας στις ΗΠΑ, μέσα στις γιορτές, τα αμερικανικά διυλιστήρια αναγκάστηκαν να διακόψουν την παραγωγή, ενώ παρουσίασαν και ζημιές. Όμως, ακολούθως ο καιρός βελτιώθηκε αισθητά. Γενικά ο σχετικά ήπιος χειμώνας που βιώνουν μέχρι τώρα οι δυτικές οικονομίες και κυρίως η Ευρώπη, ώστε και με μερικά ψυχρά διαλείμματα, έχουν συμβάλει στη διατήρηση της κατανάλωσης σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που προφανώς επηρεάζει και τις τιμές.

Πάντως, το τοπίο αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθεί. Η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα αναγκαστεί να περικόψει κι άλλο την προσφερόμενη τιμή για το αραβικό αργό, η οποία ήδη αυτό το μήνα είχε διαμορφωθεί στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 10 μήνες.

Η διαπίστωση ότι τα επίπεδα προσφοράς υπερκαλύπτουν τα επίπεδα ζήτησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μια σημαντική διορθωτική κίνηση από τις χώρες παραγωγής. Κοινώς, ο ΟΠΕΚ+ δεν θα μείνει με… σταυρωμένα τα χέρια και στην επόμενη σύνοδο των μελών του, την 1η Φεβρουαρίου, πιθανότατα θα δρομολογήσει αλλαγή των επιπέδων παραγωγής προκειμένου να συγκρατήσει την πτώση των τιμών που προφανώς δεν συμφέρει τα μέλη του.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ