Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καύσιμα: Την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ε.Ε. πληρώνουμε στην Ελλάδα

καύσιμα

Την 3η ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την δημοσιότητα η Κομισιόν και αναφέρονται στην τελική τιμή μαζί με τους φόρους, ενώ αντίστοιχα πληρώνουμε την 6η υψηλότερη τιμή για το diesel κίνησης.

Αντίθετα σχετικά χαμηλά είμαστε σε ότι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην 16η θέση, αν και τα στοιχεία που ενσωματώνονται στο τρέχον εβδομαδιαίο δελτίο καυσίμων της Κομισιόν είναι έως την περασμένη Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου, συνεπώς δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στις μετρήσεις οι συνέπειες από την αλλαγή της κρατικής επιδότησης από 0,25 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο σε 0,15 ευρώ ανά λίτρο, όπως και η απόσυρση των εκπτώσεων από τα διυλιστήρια.     

Όπως σημειώνεται στο σχετικό report της Κομισιόν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκαν από την αρχή του χρόνου οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης ή του ΦΠΑ ή άλλων έμμεσων φόρων σε ορισμένα κράτη μέλη.

Το Λουξεμβούργο, η Πολωνία και η Σουηδία αύξησαν τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Η Ιταλία και η Πορτογαλία αύξησαν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Η Αυστρία και η Λετονία αύξησαν άλλους έμμεσους φόρους.

Παράλληλα αναφέρεται ότι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν ανέβει λόγω του κρύου, που - όπως τονίζεται χαρακτηριστικά - «επιτέλους έρχεται».

Ακριβή μου βενζίνη 

Αναφορικά λοιπόν με την αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων η τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται, μαζί με τους φόρους, στα 1,846 ευρώ το λίτρο και είναι η 3η υψηλότερη στην ΕΕ. Ακριβότερες χώρες είναι η Δανία με τιμή 1,938 ευρώ το λίτρο και η Φιλανδία με 1,910 ευρώ το λίτρο.

Οι φθηνότερες χώρες είναι η Βουλγαρία με 1,233 ευρώ, η Σλοβενία με 1,266 ευρώ και η Ρουμανία με 1,287 ευρώ.

Η μέση τιμή στην Ευρωζώνη είναι 1,715 ευρώ το λίτρο και η στην ΕΕ των 27 είναι 1,672 ευρώ.

Τιμές καυσίμων μετά από φόρους - ΠΗΓΗ: Oil Bulletin Κομισιόν

Σε ότι αφορά την τιμή χωρίς τους φόρους η Ελλάδα δεν είναι στις πρώτες θέσεις με τιμή 0,773 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή στην Ευρωζώνη είναι στα 0,789 ευρώ και στην ΕΕ των 27 στα 0,790 ευρώ.

Σε ότι αφορά το diesel κίνησης στην Ελλάδα η τιμή μαζί με τους φόρους, διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα σε 1,796 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέση τιμή στην Ευρωζώνη είναι 1,779 ευρώ και στην ΕΕ είναι 1,760 ευρώ.

Τιμές καυσίμων προ φόρων - ΠΗΓΗ: Oil Bulletin Κομισιόν

Χαμηλά η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης 

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου ήταν στα 1,173 ευρώ, με την μέση τιμή στην Ευρωζώνη να διαμορφώνεται στα 1,270 ευρώ και στην ΕΕ στα 1,281 ευρώ. Βέβαια τις επόμενες ημέρες και αφού κάνουν νέες προμήθειες τα περισσότερα πρατήρια η μέση τιμή στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ευρωζώνης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο πετρέλαιο θέρμανσης παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τιμές, ειδικά στις Βόρειες χώρες που έχουν ως μοναδικό καύσιμο θέρμανσης το φυσικό αέριο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Δανία είναι στο 1,876 ευρώ, στην Ουγγαρία 1,782 ευρώ και στην Ολλανδία 1,902 ευρώ το λίτρο, αφού δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε diesel κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ