Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λέιν (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός δεν θα εξαφανισθεί αν μειωθεί το ενεργειακό κόστος

Philip Lane

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν υψηλές ακόμη και αν οι τιμές της ενέργειας αρχίσουν να υποχωρούν, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

«Αυτό (η μείωση των τιμών της ενέργειας) δεν θα κρίνει τη συνολική δυναμική του πληθωρισμού», είπε ο Λέιν μιλώντας σε εκδήλωση στη Νέα Ορλεάνη, διευκρινίζοντας ότι το αρχικό ενεργειακό σοκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την πανδημία θα οδηγήσει σε αυξήσεις των μισθών στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Αύξηση του πυρήνα του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 9,2% τον Δεκέμβριο από 10,1% τον προηγούμενο μήνα και στην Ελλάδα στο 7,6% από 8,8%, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση καθοδηγήθηκε από την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών της ενέργειας στο 25,7% στην Ευρωζώνη και μόλις στο 4,7% στην Ελλάδα από 34,9% και 11,7%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – αυξήθηκε στην Ευρωζώνη στο 5,2% από 5%, ενώ στην Ελλάδα μειώθηκε στο 6% από 6,8% αλλά παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά της Ευρωζώνης.

Πίεση από τους μισθούς την επόμενη διετία

Με τις μισθολογικές αυξήσεις να υστερούν έως τώρα σε σχέση με τις αυξήσεις των τιμών, ο Λέιν τόνισε ότι υπάρχει ένα χάσμα που θα διατηρήσει την πίεση στον πληθωρισμό την επόμενη διετία.

Αν, ωστόσο, η επιβράδυνση του ενεργειακού κόστους συνεχισθεί, θα οδηγήσει συν τω χρόνω σε «χαμηλότερη πίεση στον πληθωρισμό τροφίμων, σε χαμηλότερη πίεση στον πυρήνα του πληθωρισμού», σημείωσε ο Λέιν.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες πέρυσι και προανήγγειλε και νέες αυξήσεις το 2023. Ο Λέιν επανέλαβε την άποψη ότι το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων δεν επαρκεί για την επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο του 2% έγκαιρα.

«Αισθανόμαστε άνετα με αυτή την κατεύθυνση για τη μελλοντική πολιτική μας. Αλλά θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι οι αποφάσεις (για τα επιτόκια) θα εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία και θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση λόγω της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουμε», είπε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ