Νέα
  • ΓΔ: 1172.26 +0.33%
  • Τζίρος: 67,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καύσιμα: Τέλος οι ελπίδες για πτώση τιμών - Ερχονται νέες ανατιμήσεις στην αντλία

Η αγορά παραμένει πιστή στις παραδόσεις που την θέλουν να διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά όταν οι διεθνείς τιμές των καυσίμων αυξάνονται. Ετσι, παρά το γεγονός ότι καθυστέρησαν πολύ οι μειώσεις στις λιανικές τιμές μετά την καθοδική πορεία που ακολούθησαν οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» στην αρχή του χρόνου, έδειξαν να αντιδρούν γρήγορα στην αλλαγή τάσης που υπάρχει από την αρχή της εβδομάδος.

Ηδη σε κάποια πρατήρια, όχι πάρα πολλά είναι η αλήθεια, εμφανίστηκαν σήμερα οι πρώτες μικρές, βέβαια, αυξήσεις τιμών ειδικά στην βενζίνη. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι από την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξει και νέα ανοδική τάση στην λιανική αγορά σε βενζίνη, diesel κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι ίδιοι αναλυτές αναφέρουν ότι οι αυξήσεις θα είναι, με βάση τα σημερινά δεδομένα στην περιοχή των 85 δολαρίων το βαρέλι, περίπου στα 5 λεπτά το λίτρο. Έτσι στην Αττική από 1,810 ευρώ που είναι η μέση τιμή, εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί τα 1,860 ευρώ το λίτρο.

Σε ό,τι αφορά το diesel κίνησης η τιμή, από το 1,710 ευρώ το λίτρο, που είναι στην Αττική θα κινηθεί στην περιοχή των 1,750 ευρώ, ίσως και λίγο περισσότερο.

Αντέχει η λιανική τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης

Σε ό,τι αφορά πάντως το πετρέλαιο θέρμανσης οι αυξήσεις είναι πολύ μικρότερες και δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτός και αν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες και υπάρξει ξαφνικά μεγάλη ζήτηση.

Μοναδικό ανάχωμα ίσως στην ανοδική πορεία των λιανικών τιμών, είναι πιθανό να αποτελέσει η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, που πλέον είναι πάνω από το 1,08, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε βρεθεί και στο 1,04.

Στην διεθνή αγορά των καυσίμων, πάντως, και σήμερα παρατηρήθηκε άνοδος των τιμών. Πριν από λίγο το Brent ήταν στην περιοχή των περίπου 85 δολαρίων, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη κοντά στο 7% και σχεδόν εξαλείφει τις απώλειες της περασμένης εβδομάδος.

Η Κίνα φέρνει κέρδη στο Brent 

Βασική αιτία της ανόδου είναι η μερική αποκατάσταση της κανονικότητας στην Κίνα. Όπως μάλιστα σημειώνει ο Μίκαελ Τραν, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της RBC, «δεδομένης της ενεργειακής ασφάλειας, αναμένουμε ότι οι κινεζικές εισαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ιδιαίτερα όσο λειτουργεί το διυλιστήριο και η αποθήκευση αργού παραμένει στρατηγική προτεραιότητα».

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν επίσης από τη διολίσθηση του δολαρίου σε χαμηλό σχεδόν εννέα μηνών, μετά τα στοιχεία της Fed που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε για πρώτη φορά σε 2,5 χρόνια, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι τους επόμενους μήνες η πολιτική αύξησης των επιτοκίων θα είναι πιο συγκρατημένη.

Ενα ασθενέστερο δολάριο τείνει να τονώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο, καθώς καθιστά το εμπόρευμα φθηνότερο για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ