Νέα
  • ΓΔ: 1191.77 -1.47%
  • Τζίρος: 51,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καύσιμα: Ποδαρικό με αυξήσεις στην αντλία κάνει η νέα εβδομάδα - Πού θα πάνε οι τιμές

καύσιμα

Αυξημένες θα δουν από αύριο τις τιμές των καυσίμων στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι καταναλωτές, ως φυσική εξέλιξη - όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι αναλυτές - της μεγάλης ανόδου που έχει σημειώσει την εβδομάδα που πέρασε η διεθνής τιμή του Brent.

Ήδη σε κάποια πρατήρια, κυρίως των μεγάλων αστικών πόλεων έχουν εμφανιστεί οι πρώτες ανατιμήσεις και όπως αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές από αύριο και μετά η εικόνα αυτή θα μεταφερθεί και στα υπόλοιπα πρατήρια της Επικράτειας.

Για παράδειγμα σε πρατήριο βορειοανατολικών προαστείων η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στις 11 Ιανουαρίου ήταν στα 1,789 ευρώ το λίτρο και σήμερα ήταν στο 1,798 ευρώ το λίτρο.

Σε άλλο πρατήριο στο κέντρο της Αθήνας η τιμή για την βενζίνη ήταν στις 10 Ιανουαρίου στα 1,798 ευρώ το λίτρο και σήμερα ήταν στα 1,828 ευρώ το λίτρο.

Στα ίδια πρατήρια για το diesel κίνησης, στο πρώτο η τιμή ήταν 1,665 ευρώ το λίτρο στις 11 Ιανουαρίου και σήμερα έχει ανέβει στα 1,685 ευρώ το λίτρο. Στο δεύτερο από 1,689 ευρώ το λίτρο στις 10 Ιανουαρίου ήταν σήμερα στα 1,698 ευρώ το λίτρο.

Μικρή αύξηση και στο πετρέλαιο θέρμανσης 

Μικρή αύξηση παρατηρείται και στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που από την αρχή του έτους έχουν παρουσιάσει μία σημαντική ανατίμηση της τάξεως των περίπου 12 με 13 λεπτά το λίτρο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξεως των 2 έως 3 λεπτών το λίτρο.

Σε πολλά πάντως πρατήρια οι τιμές δεν έχουν αλλάξει και αυτό αναμένεται να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες και το ύψος της αύξησης θα είναι συνάρτηση των πορείας των διεθνών τιμών.

Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία που θα ακολουθήσει η πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Μέσα στην εβδομάδα το ευρώ από 1,064 έναντι του δολαρίου βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή στο 1,0833, κάτι που σημαίνει ανατίμηση έναντι του δολαρίου της τάξεως του 1,8%.

Το Brent μέσα στην εβδομάδα κατέγραψε ιδιαίτερα σημαντική άνοδο, αφού από 79,46 δολάρια το βαρέλι που ήταν στις 9 Ιανουαρίου βρέθηκε στο 85,49 δολάρια το βαρέλι την περασμένη Παρασκευή, άνοδος της τάξεως του 7,6% και κατά κάποιο τρόπο ισοφάρισε τις μεγάλες απώλειες που είχαν καταγραφεί στις αρχές του χρόνου.

Δύσκολες προβλέψεις για την πορεία του πετρελαίου

Στο μεταξύ διχασμένοι είναι οι αναλυτές αναφορικά με την διεθνή πορεία του πετρελαίου. Κάποιοι εκτιμούν ότι έρχεται πτώση για το Brent από τα περίπου 85 δολάρια τα οποία βρίσκεται σήμερα στα 65 δολάρια ενώ άλλοι δεν αποκλείουν μια άνοδο ακόμη και στα 140 το 2023.

Οι αντιφατικές προβλέψεις αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων 12 μηνών ενώ το παράδοξο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν ενδείξεις οι οποίες συνηγορούν επάξια είτε υπέρ της μίας προοπτικής είτε υπέρ της άλλης.

Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν το νέο έτος με μεγάλες απώλειες καθώς οι ανησυχίες για την ταχεία επέκταση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα - μετά τη χαλάρωση των αυστηρών πολιτικών μηδενικού COVID - συνέχισαν να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές του πετρελαίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ