Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αγορές η Ελλάδα με νέο 10ετές ομόλογο - Στόχος να αντληθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ

Στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου (λήξης 15 Ιουνίου 2033) θα προχωρήσει αύριο το Ελληνικό Δημόσιο. Με mandate που έστειλε στις 4 συστημικές τράπεζες και στους υπόλοιπους ξένους πρωτογενείς διαπραγματευτές πριν από λίγο ο ΟΔΔΗΧ, το ελληνικό δημόσιο που αξιολογείται Ba3 στη Moody's, BB στην S&P ζήτησε από την Barclays, την Bank of America Securities, την Commerzbank, την Goldman Sachs Europe, την JPMorgan και την Societe General να λειτουργήσουν ως κοινοπρακτικοί διαχειριστές έκδοσης για το νέο 10ετές ομόλογο που θα εκδοθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα αντληθούν κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ. Ο λόγος που βγαίνει το ελληνικό δημόσιο (ΟΔΔΗΧ) στην έκδοση νέου ομολόγου είναι γιατί θέλει αφ' ενός να αξιοποιήσει τη αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα στην παρούσα συγκυρία (όπως είχε γράψει η imerisia.gr) και αφ' ετέρου γιατί μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου θα έχει αυξημένες ανάγκες ρευστότητας τις οποίες θέλει να καλύψει.

Ουσιαστικά, το ελληνικό δημόσιο και κατ' επέκταση η κυβέρνηση θέλει να φτάσει στις εκλογές με ένα σημαντικό «μαξιλάρι» που θα βοηθήσει αφ' ενός να χρημτοδοτήσει νέες ανάγκες που θα προκύψουν και αφ' ετέρου να λειτουργήσει αμυντικά στην περίπτωση που θα δημιουργηθούν διεθνών οικονομικά προβλήματα λόγω της διαφαινόμενης μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης.

►Διαβάστε και: Νέα αυξημένη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα από τράπεζες, ασφαλιστικές και Ταμεία

Οι ανάγκες και τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για το 2023

Οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2023 διαμορφώνονται στα 15,4 δισ. ευρώ περίπου, ενώ στόχος είναι η άντληση 7 δισ. ευρώ τουλάχιστον από τις αγορές και σε περίπτωση έκδοσης πράσινου ομολόγου το ποσό θα αυξηθεί στα 8 δισ. ευρώ.

Σήμερα, η απόδοση των 10ετών τίτλων του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 4,16%, πιθανόν λόγω της πληροφορίας για τη νέα έκδοση.

Η στρατηγική χρηματοδότησης για το 2023 θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους, συνοδευόμενη από τη μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, την προληπτική διαχείριση του χαρτοφυλακίου χρέους και τη διατήρηση ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος.

►Διαβάστε και: Ομόλογα: «Ποδαρικό» το 2023 με άνοδο στις αποδόσεις

Στα 40 δισ. ευρώ οι εκδόσεις της Ευρωζώνης στην εβδομάδα

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται εκδόσεις ομολόγων και από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν συνολικά τα 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα, εξ άλλου, με προηγούμενο δημοσίευμα του Reuters, οι καθαρές εκδόσεις ομολόγων από τις χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να φθάσουν το 2023 το ύψος - ρεκόρ των 500 δισ. ευρώ φέτος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ