Νέα
  • ΓΔ: 896.37 +0.23%
  • Τζίρος: 33,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρ. Πισσαρίδης: Κλειδί για την οικονομία ο διαχωρισμός ρόλου, κράτους και ιδιωτικού τομέα

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Πηγή: Intime
Χριστόφορος Πισσαρίδης / Πηγή: Intime

Απαραίτητη αρχή, προκειμένου να αλλάξει επίπεδο η ελληνική οικονομία είναι ο διαχωρισμός του ρόλου του κράτους από αυτόν του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία, όπως τόνισε μεταξύ των άλλων ο Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, στη ομιλία του στο 2ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, όπου και ήταν κεντρικός ομιλητής.

Ο Χρ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε στις χαμηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται καθολικές και επί μέρους πολιτικές για να αλλάξει αυτή η κατάσταση κατά την επόμενη δεκαετία.

«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα σε μια πολύ μεγάλη ενιαία αγορά. Αυτό της δίνει μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης. Για να το πετύχει αυτό μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων μικρών χωρών της ΕΕ, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα», σημείωσε.  

Ειδικότερα ανέφερε ότι το σύστημα που περιγράφει είναι αυτό που υποστηρίζει η ΕΕ για τα μέλη της, γνωστό σαν flexicurity. Εφαρμόζεται με επιτυχία από τις πιο πολλές μικρές χώρες του βορρά, κυρίως Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, έχουν ανθίσει η καινοτομία, μεγάλες εταιρείες υψηλής παραγωγικότητας και περιβαλλοντική πολιτική που έχουν φέρει υψηλά επίπεδα ζωής και καλή ποιότητα ζωής. 

«Οι προτάσεις μας στο αναπτυξιακό σχέδιο εναρμονίζονται με αυτήν την γενική προσέγγιση στη διαχείριση της οικονομίας. Οι πολιτικές που συστήνουμε για το σύστημα δικαιοσύνης και τον δημόσιο τομέα θα καταστήσουν πιο ευέλικτες και διαφανείς τις σχέσεις στην αγορά και θα προσελκύσουν επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Πισσαρίδης. 

Το συνέδριο, το οποίο αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων της ethosEVENTS όπως σημείωσε κατά την έναρξη των εργασιών του ο Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO της ethosGROUP, πραγματοποιείται μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Της ομιλίας του Χρ. Πισσαρίδη είχαν προηγηθεί σημαντικές παρεμβάσεις και χαιρετισμοί κυβερνητικών στελεχών, θεσμικών παραγόντων και ανθρώπων της αγοράς.

Κ. Χατζηδάκης: Δεν μπορούμε να αγνοούμε τα δημογραφικά δεδομένα

«Δεν μπορεί κανείς να μιλάει για το θέμα των συντάξεων αγνοώντας τα σημερινά δημογραφικά δεδομένα και την τάση που υπάρχει σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επισήμανε στην ομιλία του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας ότι, καθώς ο πληθυσμός ζει όλο και περισσότερο, είναι προφανές πως χρειάζεται να αποταμιεύουμε όλο και περισσότερα, ώστε να εξασφαλίζεται μία πιο άνετη διαβίωση για την τρίτη ηλικία. Επισημαίνοντας τις προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη που διαμορφώνονται για τα επόμενα χρόνια, καθώς εισάγονται κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά και στην επικουρική ασφάλιση, κατέληξε ότι το υπουργείο εργάζεται προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου.

Χρ. Σταϊκούρας: Στηρίζουμε την επαγγελματική ασφάλιση

Την στήριξή του στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η παρούσα παγκόσμια κρίση επηρεάζει σημαντικά και τον τομέα αυτό. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δρομολογεί ρυθμίσεις για την ενίσχυση και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος αποταμίευσης, λόγω των αδυναμιών που παρουσιάζει το παραδοσιακό διανεμητικό σύστημα, μένοντας πιστή στο δόγμα των μεταρρυθμίσεων και, παρά την πανδημία, προχωρώντας σε παρεμβάσεις (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση φοροεισφορών κλπ). «Το στοίχημα είναι η ενίσχυση των πολιτών στις ασφαλιστικές εταιρείες. Το 2021 είναι μια χρονιά πρόκληση για την κοινωνική ασφάλιση. Η παρούσα συγκυρία αποτελεί την κατάλληλη αφορμή για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος», σημείωσε.

Γ. Ζαββός: Ο 2ος και 3ος πυλώνας ασφάλισης λειτουργούν υποστηρικτικά προς τον 1ο

«Τα κεφαλαιοποιητικά ασφαλιστικά συστήματα έχουν πλέον καθοριστική σημασία» τόνισε ο  Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Γεώργιος Ζαββός, επισημαίνοντας ότι ο 2ος και 3ος πυλώνας ασφάλισης λειτουργούν υποστηρικτικά προς τον 1ο. Πρόκληση αποτελεί, κατά την εκτίμηση του, η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου και συγκεκριμένα η ψηφιοποίηση του συστήματος, παράλληλα δε, για τον 3ο πυλώνα, έχει συσταθεί στο υπουργείο ομάδα εργασίας που εξετάζει τα κατάλληλα κίνητρα και μέτρα, με στόχο ανακοινώσεις πριν το τέλος της χρονιάς. «Όλες οι δράσεις μας έχουν κύριο σκοπό να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά και την προσέλκυση νέων, ειδικά μακροπρόθεσμων επενδυτών», τόνισε ο κ. Ζαββός.

Απευθύνοντας έναν σύντομο χαιρετισμό στις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ανέφερε στις διαφορές αιτίες της ελληνικής πραγματικότητας που καθυστέρησαν την λειτουργία των ΤΕΑ, τονίζοντας πως τώρα είναι «η ώριμη περίοδος για να συντελέσουμε όλοι σε μία νέα πραγματικότητα» και επισημαίνοντας ότι «το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας έχει σε εξέλιξη την δημιουργία ΤΕΑ, θεσμό που ήδη στηρίζει και ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης καθώς αποτελεί ελπίδα ενίσχυσης του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Ο κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.), ανέφερε ότι η χώρα μας παραμένει πρωταθλητής στην Ευρώπη ως προς την συνταξιοδοτική δαπάνη, που καταλαμβάνει το 16% του ΑΕΠ. «Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα αντί να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, αποτελεί τροχοπέδη» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «Το ταμείο των οικονομολόγων (ΕΤΑΟ) έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη από το 2004 του δημιουργήθηκε. Έχει φτάσει στο 100%, ακολουθώντας το κεφαλαιοποητικό σύστημα με βάση την ανταπόδοση των εισφορών».

Η κ. Ευφροσύνη Ε. Κουσκουνά, BSc, MSc, FHAS, Πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (Ε.Α.Α.), επεσήμανε ότι όλο και περισσότερα κράτη προχωρούν σε αναδιαμόρφωση των συνταξιοδοτικών τους συστημάτων. «Η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής βασίζεται όλο και περισσότερο στην βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Τα ΤΕΑ αποτελούν ένα συνεχώς εξελισσόμενο θεσμό. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ικανότητα των ΤΕΑ να επενδύουν με αποτελεσματικό τρόπο τις αποταμιεύσεις των μελών τους. Πρέπει ωστόσο να εξασφαλίζεται ότι λειτουργούν υπό αυστηρούς κανόνες εποπτείας σε σχέση με την διοίκηση, τις επενδύσεις, την φερεγγυότητα, την διαφάνεια, την πληροφόρηση κ.λ.π.», επεσήμανε. 

Η κ. Βασιλική Λαζαράκου, Δ.Ν., Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επεσήμανε την πολύ σημαντική ευθύνη της εποπτείας των ΤΕΑ, που έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως αναφέρθηκε, η ΕΚ εντός του έτους θα συνεισφέρει περαιτέρω στην ενίσχυση του νομοθετικού και ελεγκτικού πλαισίου για την σωστή λειτουργία και στελέχωση των ΤΕΑ. Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας δίνεται η ευκαιρία να χρηματοδοτούν τα ΤΕΑ την ελληνική οικονομία, όπως πχ μέσω έργων υποδομής, αρκεί να ακολουθούνται οι τρεις βασικοί παράγοντες ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση). «Μέσα από τις επενδυτικές τους αποφάσεις πρέπει να συμβάλλουν στην διασφάλιση και ενίσχυση των τριών αυτών παραγόντων», σημείωσε, ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ΕΚ ώστε να διαθέτει επαρκείς ανθρώπινους πόρους για να ασκεί αποτελεσματικότερη εποπτεία.

Για το πρόβλημα του Ασφαλιστικού, τη νέα «κεφαλοποιητική» μεταρρύθμιση και τις προοπτικές ουσιαστικής ανάπτυξης της επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης στο νέο περιβάλλον μίλησε ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Α.Ε.Γ.Α Ευρωπαϊκή Πίστη. Χαρακτήρισε ως βασικά αγαθά, την υγεία, την ελευθερία και τη νεότητα, τα οποία φθίνουν κατά την τρίτη ηλικία, επισημαίνοντας πως η ανεπαρκής λειτουργία του 1ου πυλώνα ασφάλισης έχει αφήσει εκτεθειμένη αυτή την ηλικία. Είναι χρέος της πολιτείας να διασφαλίσει και θωρακίσει τον 2ο και 3ο πυλώνα ασφάλισης, τόνισε, όπως έχει θεσπιστεί και στο ευρωπαϊκό σύστημα, στη βάση της συνέπειας, εντιμότητας και σωστής διαχείρισης. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Πίστη συνεργάζεται με το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του υπ. Οικονομικών και στο πλαίσιο αυτό έχει σχεδιάζει ειδικά προγράμματα για τους πελάτες της. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ