Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ξεκινά η διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ρεύματος - Οι 4 άξονες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκινά διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ρεύματος στην ΕΕ, η οποία θα διαρκέσει έως τις 13 Φεβρουαρίου εν όψει του σχετικού νομοσχεδίου που θα καταθέσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στόχος της μεταρρύθμισης, την οποία είχε προαναγγείλει από καιρό η Κομισιόν, είναι να ξεπερασθούν οι αδυναμίες της σημερινής αγοράς, οι οποίες φάνηκαν κατά την τρέχουσα κρίση των υψηλών και ευμετάβλητων τιμών χονδρικής, λόγω της σύνδεσής τους με τις τιμές του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών.

«Η μεταρρύθμιση είναι, επομένως, αναγκαία για την καλύτερη προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας, την αύξηση της ανθεκτικότητας και την επιτάχυνση της μετάβασης στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Σχέδιο REPowerEU», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Η διαβούλευση εστιάζει σε τέσσερις κυρίως άξονες:

  • Να εξαρτώνται οι λογαριασμοί ρεύματος λιγότερο από τις βραχυπρόθεσμες τιμές των ορυκτών καυσίμων.
  • Να βελτιωθεί η λειτουργία της αγοράς για να διασφαλισθεί η ασφάλεια της προσφοράς και η πλήρης χρήση εναλλακτικών στο φυσικό αέριο, όπως την αποθήκευση και την αντίδραση της ζήτησης.
  • Να αυξηθεί η προστασία των καταναλωτών.
  • Να βελτιωθεί η διαφάνεια, επιτήρηση και ενότητα της αγοράς.

 

«Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ μάς έχει εξυπηρετήσει ικανοποιητικά εδώ και περισσότερα από είκοσι έτη. Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζουμε καταδεικνύει την ανάγκη να καταστήσουμε τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλο για το μέλλον, ώστε να μπορεί να αποφέρει τα οφέλη μιας οικονομικά προσιτής καθαρής ενέργειας στον καθέναν από εμάς. Προσβλέπω στις συνεισφορές ενός ευρέος φάσματος ενδιαφερόμενων μερών, οι οποίες θα αποτελέσουν γνώμονα για τη νομοθετική μας πρόταση κατά το τρέχον έτος», ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Το ιστορικό

Από το καλοκαίρι του 2021, οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν πρωτοφανείς αυξήσεις και αστάθεια, και είχαν σοβαρό αντίκτυπο στα νοικοκυριά και στην οικονομία της ΕΕ. Για να μετριαστούν οι επιπτώσεις αυτής της δυναμικής της αγοράς, η Επιτροπή έχει προτείνει και τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει ένα ευρύ φάσμα μέτρων έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να επισπεύσει τις εργασίες της για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με διττό στόχο τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κυριαρχίας και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Η προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώθηκε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης πέρυσι και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2023. Η συνοπτική περιγραφή του βελτιωμένου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάστηκε στους υπουργούς από την επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στο Συμβούλιο Ενέργειας στις 19 Δεκεμβρίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ