Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Société Générale: Η ΕΚΤ θα παρατείνει την αγορά ομολόγων για όλο το 2021

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη / Πηγή: AP Images
Η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη / Πηγή: AP Images

Λίγες ώρες πριν από την τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η γαλλική Société Générale βλέπει ότι θα αποφασίσει να επεκτείνει το πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης PEPP, την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία κλειδωνίζεται από τα παρατεταμένα lockdowns λόγω κορονοϊού.

Με το πρόγραμμα ΡΕΡΡ (Pandemic Emergency Purchase Program) ως έχει μετά την αναθεώρηση του τον περασμένο Ιούνιο, θα διαθέσει 1,350 τρισ. ευρώ για αγορές ομολόγων έως το τέλος Ιουνίου 2021.  

Κατά τη γαλλική τράπεζα, η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να παρατείνει το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων έως τον Δεκέμβριο του 2021 με αύξηση του συνολικού κονδυλίου που θα διαθέσει κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζει για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας.  

Πάντως, προς το παρόν, η ΕΚΤ έχει αποφύγει να δείξει υπερβολική αισιοδοξία για την ανάπτυξη των υποψηφίων εμβολίων και την πιθανότητα να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις αρχές του επόμενου έτους, όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNBC. «Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και η ΕΚΤ θα θέλει να διατηρήσει την εστίασή της στις βραχυπρόθεσμες ‘παγίδες’ έως ότου γίνει πιο ξεκάθαρο το τέλος της πανδημίας» αναφέρει ο Ανατόλι Ανενκόφ της Société Générale.

Άλλωστε, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), προειδοποίησε στη τριμηνιαία έκθεσή της τη Δευτέρα σχετικά με τον κίνδυνο αύξησης της αφερεγγυότητας. Κινούμαστε από τη ρευστότητα στη φάση φερεγγυότητας της κρίσης» εξήγησε ο επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS Κλαούντιο Μπόριο.

«Θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες χρεοκοπίες, αλλά τα πιστωτικά spread είναι αρκετά χαμηλά από τα ιστορικά στάνταρτς, και μάλιστα, ενώ οι τράπεζες τιμολογούν τον κίνδυνο πιο προσεκτικά, δεν βλέπουμε το ίδιο στις κεφαλαιαγορές» πρόσθεσε. 
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ