Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Γιατί «καλπάζουν» οι καταθέσεις εν μέσω άγριου πληθωρισμού - Η διπλή ένεση

Πηγή: Pixabay

Διπλή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία προκαλούν καταθέσεις και δάνεια. Μία νέα ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε η δημοσιοποίηση των στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τόσο για τα δάνεια, όσο και για τις καταθέσεις της ελληνικής οικονομίας. Αυτά δείχνουν μία εντυπωσιακή αύξηση, τόσο στα χρήματα που βρίσκονται από τον ιδιωτικό τομέα στα τραπεζικά γκισέ, όσο και από τα δάνεια που χορηγούνται, τα οποία δείχνουν μία σαφή τάση αύξησης όλο των τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η τάση αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι κάθε χρόνο το Δεκέμβριο εισρέει σημαντική ρευστότητα στο σύστημα (δώρα, αύξηση της κατανάλωσης κ.λπ.). Επίσης, σε ένα σημαντικό βαθμό η αύξηση των καταθέσεων οφείλεται και στον πληθωρισμό, που εμφανίζει μεγαλύτερα ποσά στον ίδιο όγκο αγαθών και υπηρεσιών.

Παράλληλα, ένα μέρος της συνολικής αύξησης οφείλεται και στον τουρισμό, ενώ οι ίδιοι αναλυτές αναφέρουν ότι και η εκταμίευση των δανείων στήριξε το ύψος των καταθέσεων.

Μέσα στο 2022 μπήκαν στο σύστημα από διάφορες πηγές περίπου 14,5 δισ. ευρώ, ποσό που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2011. 

Σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα

Το Δεκέμβριο του 2022 o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 6,3% από 5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 2,838 δισ., έναντι θετικής καθαρής ροής 82 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων: Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Δεκέμβριο του 2022, ήταν θετική κατά 2,949 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 44 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 12,3% από 10,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 11,8% από 10,0% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 2,301 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 34 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 16,6% από 14,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 647 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 10 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις τον Δεκέμβριο

Αύξηση κατά 5,004 δισ. ευρώ παρουσίασαν το Δεκέμβριο του 2022 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 591 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 4,8% από 4,5% τον προηγούμενο μήνα.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, η αύξηση των καταθέσεων ήταν 1,790 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022, έναντι μείωσης κατά 182 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά παρατηρήθηκε αύξηση καταθέσεων κατά 3,214 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022, έναντι μείωσης κατά 409 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ