Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eπιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν αναδρομικά και με τόκο τα ποσά

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Αναδρομικά και εντόκως από το Δεκέμβριο του 2022 θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά πού έλαβαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές όσες επιχειρήσεις δεν υποβάλλουν πλήρη δικαιολογητικά έως τις 31 Μάιου ή αποδειχθεί ότι δεν τήρησαν τους όρους της απασχόλησης. Aυτό προβλέπει η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης με την οποία δίνεται παράταση έως τις 31 Μαΐου για την υποβολή δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η πλατφόρμα άνοιξε χθες και θα παραμείνει ανοιχτή και μέχρι τα τέλη Μαΐου για την υποβολή των δικαιολογητικών.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ είχε στείλει στις αρχές Νοεμβρίου 2022 «ραβασάκια» σε χιλιάδες επιχειρήσεις με τα οποία καλούνταν να επιστρέψουν εφάπαξ και με τόκο του 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν τηρήσει τους όρους του προγράμματος (δεν είχαν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή δεν τήρησαν τη ρήτρα για την απασχόληση).

►Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής με νέα ελεγκτικά κέντρα και δύο υπερ-διευθύνσεις

Το υπουργείο Οικονομικών αρχικά παρέτεινε την προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ενώ βελτιώθηκε ο τρόπος υπολογισμού της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Πλέον, δίνει μία ακόμη ευκαιρία παρατείνοντας τη σχετική προθεσμία έως τα τέλη Μαΐου, ενώ έως τις 30/6/2023 πρέπει να πραγματοποιηθεί η καταβολή των ποσών.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Συγκεκριμένα η κοινή απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.
  • Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.
  • Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης, από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης
  • Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.
  • Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις επιστρέφεται εντόκως στο κράτος, όπως προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων από τον Δεκέμβριο του 2022.
  • Παράλληλα η φορολογική διοίκηση αναμένεται να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά για όσες επιχειρήσεις είχαν αποστείλει μετά και την παράταση του Δεκεμβρίου τα δικαιολογητικά που όριζε ο νόμος. Για τις επιχειρήσεις αυτές, ο χρόνος καταβολής της πρώτης δόσης θα είναι η 28η Φεβρουαρίου.

►Διαβάστε και: ΕΝΦΙΑ-Ε9: Ανοιξε η πλατφόρμα για αλλαγές και διορθώσεις στην ακίνητη περιουσία - Οδηγός 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ