Νέα
  • ΓΔ: 1478.55 -0.10%
  • Τζίρος: 19,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε πτώση οι τιμές των καυσίμων - Οι εκτιμήσεις για το που θα διαμορφωθούν οι τιμές

Πηγή: Eurokinissi

Σημαντική υποχώρηση παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των καυσίμων, με μεγαλύτερη να είναι η πτώση για το diesel κίνησης και αυτό εξαιτίας αφενός της κάμψης που παρατηρήθηκε στην διεθνή τιμή του πετρελαίου, αλλά και την άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ, έναντι του δολαρίου.

Στην Αττική η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης παρουσίασε μείωση περίπου 3 με 4 λεπτά το λίτρο, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι και τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδος η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στην τιμή του diesel κίνησης που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 10 λεπτά το λίτρο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε συγκεκριμένο πρατήριο των Βριλησσίων, η τιμή αμόλυβδης βενζίνης στις 25 Ιανουαρίου ήταν στα 1,879 ευρώ το λίτρο και σήμερα έχει υποχωρήσει στα 1,848 ευρώ το λίτρο.

Το diesel κίνησης ήταν επίσης στις 25 Ιανουαρίου στα 1,739 ευρώ το λίτρο και σήμερα έχει υποχωρήσει στα 1,626 ευρώ το λίτρο. Επίσης μικρή πτώση 3 έως 5 λεπτά το λίτρο παρατηρείται και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Βουτιά στην διεθνή τιμή του πετρελαίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι αφορμή για την πτωτική αυτή πορεία των τιμών αποτέλεσε η κάμψη των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 2,49 δολάρια ή 3,3%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 73,39 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τις 4 Ιανουαρίου. Στην εβδομάδα, το WTI έχασε 7,9% σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Απριλίου έχασε 2,23 δολάρια ή 2,7% στα 79,94 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιανουαρίου. Σε εβδομαδιαία βάση, το Brent σημείωσε απώλειες της τάξης του 7,5%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν μεγάλη αύξηση 4,1 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιανουαρίου, ενώ αυξήθηκαν σε εβδομαδιαία βάση και οι προμήθειες σε βενζίνη και προϊόντα διύλισης.

Δυσμενείς προβλέψεις για την τιμή του Brent 

Στο μεταξύ σύμφωνα με την Goldman Sachs Group, όπως αναφέρει το Bloomberg, το πετρέλαιο θα αυξηθεί και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος και μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα προσφοράς το 2024, καθώς εξαντλείται η εφεδρική παραγωγική ικανότητα.

Με τις κυρώσεις να είναι πιθανό να προκαλέσουν πτώση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και την κινεζική ζήτηση να αναμένεται να ανακάμψει καθώς η χώρα τερματίζει την πολιτική του Covid Ζerο, οι τιμές θα αυξηθούν πάνω από τα 100 δολάρια από το σημερινό επίπεδο των περίπου 80 δολαρίων, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Η έλλειψη δαπανών στη βιομηχανία για την παραγωγή που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης θα αποτελέσει επίσης μοχλό αύξησης των τιμών και αυτή η έλλειψη παραγωγικής ικανότητας μπορεί να γίνει μεγάλο ζήτημα μέχρι το 2024, δήλωσε ο αναλυτής Τζεφ Κάρι στο περιθώριο συνεδρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας σήμερα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ