Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικά ομόλογα: Η ΕΚΤ μείωσε κατά 1,8 δισ. ευρώ το χαρτοφυλάκιό της

Πηγή: Pixabay

Αρνητικές ήταν οι καθαρές αγορές ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο δίμηνο Δεκεμβρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανάρτησε η ΕΚΤ στην ιστοσελίδα της, οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) μειώθηκαν στο περασμένο δίμηνο κατά 1,847 δισ. ευρώ. 

Το συνολικό ύψος των ελληνικών τίτλων που κατείχε η ΕΚΤ στο τέλος Ιανουαρίου ανερχόταν σε 37,760 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο 1,661 τρισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει διακόψει τις καθαρές αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP από το τέλος Μαρτίου του 2022, αλλά με προοπτική να συνεχίσει τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν έως τουλάχιστον το τέλος του 2024.

Για να περιορίσει, μάλιστα, τη διεύρυνση των spreads στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του Νότου με αυτές των γερμανικών ομολόγων, αποφάσισε οι επανεπενδύσεις να γίνονται με ευελιξία, να μην αντικαθίστανται δηλαδή υποχρεωτικά ομόλογα μίας χώρας που λήγουν με άλλα ομόλογα της ίδιας χώρας.

Ωφελημένη η Ιταλία από την ευελιξία

Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, πάντως, φαίνεται ότι μόνο η Ιταλία ωφελήθηκε από τις χώρες του Νότου το περασμένο δίμηνο από την εξαγγελία αυτή. Οι καθαρές αγορές ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 631 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι νέες αγορές ξεπέρασαν κατά το αντίστοιχο ποσό τις λήξεις.

Αντίθετα, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, μειώθηκαν οι καθαρές αγορές ισπανικών (-1,382 δις. ευρώ) και πορτογαλικών 516 εκατ. ευρώ) τίτλων.

Από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν οι καθαρές αγορές γαλλικών (2.093 δις. ευρώ) και γερμανικών (593 εκατ. ευρώ) ομολόγων.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκε σήμερα κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,15%, με τις αποδόσεις στην Ευρωζώνη γενικότερα να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ για νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ