Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σκυλακάκης: Εξετάζουμε αλλαγές στο όριο αποδείξεων και στα τεκμήρια διαβίωσης

Σκυλακάκης: Εξετάζουμε αλλαγές στο όριο αποδείξεων και στα τεκμήρια διαβίωσης
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης / Πηγή: Eurokinissi

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο MEGA, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη πιθανότητα να υιοθετηθούν ορισμένες αλλαγές τόσο στο όριο αποδείξεων όσο και στα τεκμήρια διαβίωσης, στοχεύοντας στη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Ο αν. υπουργός υποστήριξε δε, ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα πραγματοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψιν τις αντοχές των διαθέσιμων του Δημοσίου.

Οσον αφορά το όριο συλλογής αποδείξεων ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για «βίαιη» πτώση της κατανάλωσης λόγω του συνεχόμενου lockdown. «Βέβαια, υπάρχει και σοβαρή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Υπολογίζω αύξηση 8-10% σε σχέση με το τι θα συνέβαινε χωρίς την πανδημία. Θα μετρήσουμε κατανάλωση του 2020, θα δούμε τι προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις και θα δούμε ποια είναι η μείωση» ανέφερε, τονίζοντας ότι για το περασμένος έτος, θα είναι λιγότερο από το 30% που ισχύει τώρα.

Ο αν. υπουργός δήλωσε πως θα υπάρξει και επανεξέταση για τα τεκμήρια διαβίωσης. «Το ζήτημα των τεκμηρίων είναι αρκετά διττό. Για  παράδειγμα υπάρχουν τα μέτρα στήριξης που είναι αφορολόγητα και στην ουσία στηρίζουν τη βιωσιμότητα. Αναγκαστικά θα πρέπει να ξανά δούμε τα τεκμήρια. Προφανώς θα λειτουργήσουν, αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Είναι η πιο δύσκολη πλευρά καθώς θα πρέπει να εξετασθούν και τα δεδομένα των προγραμμάτων στήριξης. Θα εξετασθεί το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Σκυλακάκης δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα μέτρα που έχει ήδη λάβει το υπουργείο Οικονομικών, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και η κάλυψη παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι στόχος είναι να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερο όσοι πλήττονται.

«Το βασικό χαρακτηριστικό για να λάβεις επιστρεπτέα προκαταβολή είναι να παρουσιάζεις μείωση τζίρου. Στον τελευταίο κύκλο, 260.000 επιχειρήσεις, ενώ είχαν αύξηση τζίρου και έκαναν αίτηση για την επιστρεπτέα» και πρόσθεσε «μαζί με την κάλυψη ενοικίων, που είναι σημαντικό θέμα, και τις αναστολές, είναι πακέτο που καλύπτει τις ανάγκες, με τον τρόπο που μπορούμε τώρα. Πολύ λιγότερο από ότι κανείς θα ήταν ευχαριστημένος, αλλά είναι μεγάλη η ζημία υφίσταται η οικονομία. Ξεπεράσαμε αρκετά τα 24 δισ. που ήταν ζημιά η περσινή. Προστίθεται ζημιά και θα προστίθεται μέχρι να τελειώσει η πανδημία».

Σχετικά με το πρόγραμμα κάλυψης των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια «να βελτιώσουμε την πιθανότητα βιωσιμότητας επιχειρήσεων που κινδυνεύουν. Δεν είναι μέτρο που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις». Το μέτρο θα αφορά τις επιχειρήσεις που υπέστησαν μείωση τζίρου της τάξης του 30%. «Θα βοηθήσει να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας» συμπλήρωσε, τονίζοντας ακόμη ότι «η Κομισιόν έχει θέσει πιο αυστηρά κριτήρια για το εν λόγω μέτρο».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ