Νέα
  • ΓΔ: 1236.2 +1.24%
  • Τζίρος: 93,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενέργεια: Ογδοη η Ελλάδα στην ΕΕ σε μέτρα στήριξης - Στα 900 ευρώ η κατά κεφαλήν επιδότηση

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Στα 800 δισ. ευρώ πλησίασε ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση που πήραν οι ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel.

Η Ελλάδα ήταν πρώτη έως το καλοκαίρι του 2022 αναφορικά με τα ποσά που είχε διαθέσει από τον Σεπτέμβριο του 2021 ως ποσοστό του ΑΕΠ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά πλέον έχει υποχωρήσει στην 8η θέση καθώς μία σειρά από άλλες χώρες έχουν αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες το τελευταίο εξάμηνο.

Το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει έως σήμερα η Ελλάδα ανέρχεται σε 9,5 δις. ευρώ που αντιστοιχεί στο 5,2% του ΑΕΠ της ή σε σχεδόν 900 ευρώ κατά κεφαλή (για την ακρίβεια 898 ευρώ).

Στήριξη - μαμούθ 268,1 δισ. ευρώ από τη Γερμανία

Την πρώτη θέση σε απόλυτα ποσά έχει με μεγάλη διαφορά η Γερμανία, η οποία έχει δεσμεύσει 268,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,5% του ΑΕΠ της και σε 3.221 ευρώ κατά κεφαλή. Η Βρετανία (103,3 δις. ευρώ), η Ιταλία (99,3 δις. ευρώ) και η Γαλλία (92,1 δις. ευρώ) ακολουθούν στην κατάταξη.

Bruegel, μέτρα στήριξης

Ως ποσοστό στο ΑΕΠ, την πρώτη θέση έχει η Σλοβακία με 9,3% και ακολουθείται από τη Γερμανία, ενώ στην κατά κεφαλή δαπάνη πρώτο είναι το Λουξεμβούργο με 3.765 ευρώ, ακολουθούμενο από τη Δανία και τη Γερμανία. 

Συνολικά, οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν δεσμεύσει ή διαθέσει 681 δις. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ αν προστεθούν και η Βρετανία και η Νορβηγία, ο συνολικός λογαριασμός αυξάνεται στα 792 δις. ευρώ έναντι 706 δις. ευρώ τον Νοέμβριο, όταν είχε κάνει την προηγούμενη επικαιροποίηση το Bruegel.

bruegel, μέτρα

Μη στοχευμένα τα περισσότερα μέτρα

Σύμφωνα με το Bruegel, οι κυβερνήσεις εστίασαν κυρίως σε μη στοχευμένα μέτρα στήριξης για να περιορίσουν τις τιμές της ενέργειας που πλήρωναν οι καταναλωτές, όπως στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στη βενζίνη ή σε πλαφόν στις λιανικές τιμές ρεύματος.

Το ινστιτούτο σημειώνει ότι αυτό πρέπει να αλλάξει καθώς περιορίζεται ο δημοσιονομικός χώρος για να μπορούν οι χώρες να συνεχίσουν να παίρνουν τέτοια γενικά μέτρα.

«Αντί για μέτρα μείωσης των τιμών που αποτελούν de facto επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων», οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να ενθαρρύνουν περισσότερο πολιτικές στήριξης του χαμηλότερου 40% των εισοδημάτων και στρατηγικών τομέων της οικονομίας, δήλωσε ο αναλυτής του ινστιτούτου, Giovanni Sgaravatti.

Οι προτάσεις για χαλάρωση των κανόνων κρατικής βοήθειας

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τα ενεργειακά μέτρα στήριξης ανακοινώθηκαν εν μέσω της συζήτησης που γίνεται στην ΕΕ για την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων κρατικής βοήθειας αναφορικά με πράσινες επενδύσεις καθώς η Ευρώπη έχει να ανταγωνισθεί τις επιδοτήσεις που δίνουν οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Οι προτάσεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε χώρες της ΕΕ ότι θα διαταραχθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ καθώς θα είναι σε πλεονεκτική θέση η Γερμανία και η Γαλλία που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ