Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρυθμίσεις - ανάσα για νέες και παλαιές οφειλές σε εφορία και ΕΦΚΑ - Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Με την πληρωμή δυο δόσεων θα γίνεται η αναβίωση της συμμετοχής σε παλαιότερες ρυθμίσεις χρεών, των 100, 120 και 72 δόσεων που χάθηκαν λόγω αδυναμίας πληρωμών, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Κοζάνη. Δυνητικοί ωφελούμενοι πάνω από 350.000 φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι που έχασαν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του παρελθόντος λόγω της στενότητας που έφερε η ακρίβεια και το ράλι του πληθωρισμού.

Για όλους αυτούς οι παλαιές ρυθμίσεις θα ανοίξουν ξανά με προϋποθέσεις και με την πληρωμή δυο δόσεων. Οι υπόλοιπες καθυστερούμενες δόσεις θα προστεθούν - λογικά - στην ουρά της ρύθμισης, επιμηκύνοντας τον συνολικό χρόνο αποπληρωμής.   

Και νέα ρύθμιση  

Παράλληλα, αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο νέο σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών, που δημιουργήθηκαν κατά την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας, δηλαδή από το καλοκαίρι του 2021 και μετά.

Η νέα ρύθμιση ουσιαστικά θα αποτελέσει τη συνέχεια της ρύθμισης που κάλυψε τις οφειλές της πανδημίας, δηλαδή της περιόδου από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.

Προϋπόθεση η συνέπεια

Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στη νέα ρύθμιση είναι οι δανειολήπτες να ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους μέχρι το καλοκαίρι του 2021 και δημιούργησαν νέα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία λόγω της κρίσης του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Πλειστηριασμοί

Ερωτηθείς για το ιδιωτικό χρέος και τους πλειστηριασμούς, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει οδηγήσει σε ρυθμίσεις 1 δισ. «Είναι ένα σύστημα που τρέχει και το οποίο αποδέχονται οι πολίτες», πρόσθεσε. 

Οπως είπε, οι διμερείς διευθετήσεις, ανάμεσα σε πολίτες και servicers-τράπεζες προσεγγίζουν τα 30 δισ. και αφορούν 600.000 δανειολήπτες.  «Αυτοί ρυθμίζουν και αυτό είναι το σημαντικό. Οταν κάποιος ρυθμίζει, δεν υπάρχει απειλή πλειστηριασμού», υπογράμμισε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ