Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μείωση ενοικίου: Εξι αλλαγές στις δηλώσεις ακινήτων – Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Πηγή: Intime

Τον δρόμο για ταχύτερη καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από το κούρεμα έως και 100% των ενοικίων ανοίγουν οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις ηλεκτρονικές δηλώσεις Covid. Οι αλλαγές ισχύουν από τις δηλώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιανουαρίου, που ξεκίνησαν να υποβάλλονται από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου καθώς άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τη σχετική προθεσμία να διαρκεί μέχρι την 1η Μαρτίου. Για τα μηδενικά ενοίκια οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα θα λάβουν από το κράτος το 80% του αρχικού μισθώματος, τα νομικά πρόσωπα το 60% του ενοικίου, ενώ για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Mε την υποβολή της δήλωσης γίνεται ταυτόχρονη επιβεβαίωση των στοιχείων της εγκυρότητάς τους, ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα υποβολής άκυρων δηλώσεων λόγω αναληθών ισχυρισμών oρισμένων ενοικιαστών, ή άλλων λαθών κατά την υποβολή τους.

Οι αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

  1. Αναφέρεται ότι «βρέθηκαν πληττόμενοι μισθωτές κατά τα οριζόμενα στην Α. 1025/2021». Επιβεβαιώνεται συνεπώς ότι ο μισθωτής για τον οποίο υποβάλλεται η δήλωση είναι πράγματι δικαιούχος μείωσης του μισθώματος. 
  2. Αναγράφεται επιβεβαιωτικά ο ΑΦΜ του ενοικιαστού: ΑΦΜ 
  3. Αναγράφεται ο μήνας για τον οποίο ισχύει η μείωση: Για τον μήνα: 1/2021.
  4. Αναγράφεται η χρήση μισθίου για την οποία γίνεται η μείωση, αφού έχει ελεγχθεί ο ΚΑΔ της: Χρήση μισθίου ως επαγγελματική στέγη.
  5. Αναγράφεται στο κείμενο της δήλωσης η σημαντική υπενθύμιση ότι: Για την καταβολή της αποζημίωσης απαιτείται να έχετε δηλώσει ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet.

Οι αλλαγές ικανοποίησαν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων που σε ανακοίνωση της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η υλοποίηση αυτής της εξέλιξης θα θέσει τέρμα στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων εκμισθωτών ακινήτων, ιδιαίτερα αυτών που με μισθώματα που τους μήνες αυτούς «κόβονται» ακόμη και κατά 100%, έχουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης. Επιπλέον με τις αλλαγές αυτές είναι απόλυτα εφικτή η συντομότατη έναρξη καταβολής των αποζημιώσεων Ιανουαρίου και εντεύθεν, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων».

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες τον Δεκέμβριο αλλά και οι αποζημιώσεις σε περίπου 20.000 ιδιοκτήτες που διόρθωσαν τις δηλώσεις COVID για τα μειωμένα ενοίκια των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου 2020 και όσες έχουν απομείνει για τον μήνα Νοέμβριο.

Η ίδια διαδικασία θα συνεχιστεί και για τον Φεβρουάριο και για τον Μάρτιο όπως έχει ήδη εξαγγελθεί. Αρχικά,θα ακολουθήσει η υποβολή των δηλώσεων για τα ενοίκια του Φεβρουαρίου μέσα στον Μάρτιο με την καταβολή των αποζημιώσεων να προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τέλος Μαρτίου.Οι δηλώσεις Μαρτίου θα υποβληθούν τον Απρίλιο με τις αποζημιώσεις να καταβάλλονται έως το τέλος του μήνα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ