Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγρότες: Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2023 - Νέα μέτρα στήριξης

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί και για το 2023, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα €76 εκατ., όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε από την Κοζάνη στις 14 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός.

Επίσης, αναμένεται επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων τόσο μέσω του ΕΛΓΑ και του μηχανισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis), όσο και μέσω του πλαισίου στήριξης για τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, συνολικού ύψους €120 εκατ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο των 7 νέων παρεμβάσεων συνολικούς ύψους €800 εκατ. «για την στήριξη της κοινωνίας» όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, καθιερώνεται και για το 2023 - με τον ίδιο τρόπο που ίσχυσε το 2022 - μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, δηλαδή στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, υπενθύμισε ότι «το 2022, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέφερε μετά από έξι χρόνια την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, την οποία είχε καταργήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Η επιστροφή αυτή θα χορηγηθεί σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ. Εννοείται ότι το ποσό του ΕΦΚ πετρελαίου που επιστρέφεται στους αγρότες είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο».

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ύψους €120 εκατ., όπως είχε ανακοινώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Κοζάνη, «οι αποζημιώσεις πρόκειται να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ