Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σύμφωνο Σταθερότητας: Γερμανικό «nein» στην ευελιξία - Οι ενστάσεις Λίντνερ

Πηγή: AP

H Γερμανία έχει εποικοδομητική στάση έναντι των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, αλλά κάποιες από αυτές κινούνται σε «λάθος κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ άρχισαν χθες τη συζήτηση για τις αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε να προσαρμοστούν αυτοί στη μετά την πανδημία πραγματικότητα υψηλών χρεών και μεγάλων επενδυτικών αναγκών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας τον Μάρτιο.

Οι κανόνες για το χρέος πρέπει να είναι ξεκάθαροι

«Χρειαζόμαστε μία πιο ρεαλιστική μεθοδολογία», σημείωσε ο Λίντνερ κατά την επίσκεψή του στο Ελσίνκι, προσθέτοντας ότι οι νέοι κανόνες για το χρέος πρέπει να είναι ξεκάθαροι, με αριθμητικές αναφορές και ορόσημα.

Η Φιλανδή ομόλογός του, Αννίκα Σααρίκο, είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλά τεχνικά ερωτήματα ακόμη στο τραπέζι, όπως το ποια είναι τα νέα εργαλεία και σε ποιες στατιστικές βασίζονται για να είναι συνατή η σύγκριση μεταξύ των κρατών – μελών.

«Υπάρχουν κάποια θέματα, στα οποία συμφωνούμε, αλλά χρειάζονται ακόμη πολλές συζητήσεις», πρόσθεσε η Σααρίκο.

Ενστάσεις για τη διάρκεια της προσαρμογής

Ο Λίντνερ είπε ότι είναι το έλλειμμα και ο λόγος του χρέους θα πρέπει να μειώνονται ταυτόχρονα σε κάθε φάση προσαρμογής.

Διαφορετικά, θα μπορούσε κανείς να συνάγει από τις προτάσεις της Κομισιόν ότι αυτό θα ήταν αναγκαίο μόνο στο τέλος της πολυετούς φάσης προσαρμογής. «Αυτό δεν είναι αρκετά φιλόδοξο», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

Ο Λίντνερ είπε ακόμη ότι η αλλαγή των κανόνων του Μάαστριχτ – ότι το έλλειμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και το χρέος του 60% - θα ήταν κακό σήμα για τις αγορές.

Η Κομισιόν έχει προτείνει ξεχωριστές διαδρομές μείωσης του χρέους για τις χώρες μέσα από συζητήσεις με κάθε μία από αυτές αντί για κανόνες που θα ισχύουν για όλες, μία πρόταση που δεν δέχεται η Γερμανία.

«Χρειαζόμαστε μία προσέγγιση που θα βασίζεται σε πολυμερείς κανόνες», είπε, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τις διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών και της Κομισιόν.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ