Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Μάχη Βορείων και Νοτίων για έλλειμμα και χρέος

Eurogroup
Πηγή: APImages

Υπό άλλες συνθήκες το σημερινό Eurogroup θα περνούσε εντελώς απαρατήρητο, αφού δεν υπάρχει θέμα Ελλάδα, ενώ παράλληλα η ατζέντα δεν είναι και από τις πλέον δημοφιλείς, προκειμένου κάποιος να αφιερώσει χρόνο.

Ωστόσο σήμερα ανοίγει η συζήτηση για την μετά Covid εποχή σε ότι αφορά το δημοσιονομικό περιβάλλον. Δηλαδή ο τρόπος ελέγχου ελλειμμάτων και χρέους.

Βέβαια στο τραπέζι θα βρεθεί και ο οδικός χάρτης για την στήριξη των οικονομιών τόσο εφέτος όσο και το 2022 και για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας.

Αν και επισήμως δεν υπάρχει καμία απόφαση εντούτοις θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο, ότι και του χρόνου δεν θα ισχύσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, αφού οι επιπτώσεις του κορονοϊού είναι εδώ και είναι ισχυρές.

Ανάγκη η στήριξη της πραγματικής οικονομίας 

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα ανοίξει χωρίς κανέναν κανόνα και κανέναν έλεγχο η βιομηχανία παραγωγής ελλειμμάτων και ως συνεπακόλουθο την αύξηση του χρέους.

Στην Ευρωζώνη αντιλαμβάνονται πλήρως την ανάγκη να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, αλλά από την άλλη θέλουν να δημιουργήσουν στεγανά, έτσι ώστε να μην λειτουργήσει η πανδημία ως ένα πρώτης τάξεως άλλοθι ώστε να ασκηθεί άλλου είδους πολιτική, μη συμβατή με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κάθε οικονομία.

Οι σκληροί της Ευρώπης, κυρίως οι Βόρειοι, επιστρέφουν και θέλουν να βάλλουν κανόνες στην δημοσιονομική απόκλιση. Δηλαδή θέλουν να υπάρχουν αυστηρές δημοσιονομικές δικλείδες προκειμένου να πραγματοποιηθούν κάποιες δαπάνες.

Από την άλλη πλευρά βέβαια η Κομισιόν έχει κάνει σοβαρά λάθη και το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν έχει πάει πίσω, κάτι που έχει σοβαρές συνέπειες στις οικονομίες των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Χρέος και ελλείμματα στο τραπέζι 

Το τελευταίο ίσως δώσει μία ανάσα στις χώρες του Νότου και ειδικά αυτές που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος όπως η Ελλάδα. Η θέση των σκληρών του Βορρά, μεταξύ αυτών Γερμανία και Ολλανδία, ήθελαν να μπουν κανόνες και μάλιστα αυστηροί, στην δημοσιονομική απόκλιση του 2022.

Αυτό επί του παρόντος δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί και αυτό διότι η ανάκαμψη εξαιτίας της καθυστέρησης των εμβολιασμών δείχνει να πηγαίνει πίσω. Κατά συνέπεια αποφάσεις με την μορφή αυστηρής ντιρεκτίβας δεν φαίνεται να μπορεί να ληφθούν.  

Θα υπάρξουν όμως κατευθύνσεις ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα με μεγάλη ύφεση το 2020, υψηλά ελλείμματα και δημόσιο χρέος.

Η ρευστότητα κλειδί για την ανάπτυξη

Στην Ευρωζώνη υπάρχουν αυτή την στιγμή δύο ισχυρές τάσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με άποψη που υποστηρίζει η ΕΚΤ, ότι πρέπει να υπάρχει ισχυρή ρευστότητα προς το τραπεζικό σύστημα και τις οικονομίες, έτσι ώστε το τέλος της πανδημίας να συνοδευτεί με ισχυρή ανάπτυξη. Απορρίπτονται έτσι περιοριστικές πολιτικές που προκρίνουν οι Βόρειοι.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κάποιοι κανόνες, που θα έχουν την μορφή της κατεύθυνσης, σε ότι αφορά το χρέος και το έλλειμμα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ