Νέα
 • ΓΔ: 1200.04 -0.02%
 • Τζίρος: 107,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δάνεια με κρατική εγγύηση: Νέα ευκαιρία ρύθμισης με 120 δόσεις και «ψαλίδι» στις προσαυξήσεις

Ευκαιρία ρύθμισης σε έως 120 δόσεις με γενναίο κούρεμα προσαυξήσεων των χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία προέρχονται από δάνεια που δόθηκαν με κρατικές εγγυήσεις έχουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Διάταξη που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, αναβιώνει τις 120 δόσεις της ρύθμισης του 2020 για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου έως το 2012 και δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους για το χρονικό διάστημα από 8 Οκτωβρίου 2019 έως 1η Φεβρουαρίου 2023.

Οι οφειλές προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών πρoσώπων, τα οποία χορηγήθηκαν με βάση εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου ή με υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης της εταιρείας Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα AE (πρώην Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ) ή της εταιρείας Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑE (TΕΜΠΜΕ ΑΕ) και τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7 Οκτωβρίου 2019.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλέτες που δεν την είχαν αξιοποιήσει.

Σημειώνεται ότι  ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι οι  καταπτώσεις εγγυήσεων το 2023  θα φτάσουν στο επίπεδο ρεκόρ των 968 εκατ. ευρώ.

►Διαβάστε επίσης: Τέλος χρόνου για 3 φορολογικές υποχρεώσεις - Ο βαρύς λογαριασμός των 3 δισ. ευρώ

Χρονικό περιθώριο

Οι δανειολήπτες έχουν χρονικό περιθώριο έως την 1η Αυγούστου 2023 να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε έως 120 μηνιαίες δόσεις.

Η ρύθμιση συνοδεύεται από «κούρεμα» στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που φτάνει έως και το 100%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης της οφειλής που θα επιλέξει ο οφειλέτης.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 13  για τις «Ρυθμίσεις οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, καθώς και από καταπτώσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και λοιπές συνοδευτικές διατάξεις για την εφαρμογή τους, στη ρύθμιση των 120 δόσεων υπάγονται  με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, και οι οφειλές που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου κατ' εξουσιοδότηση του ν. 2322/1995 ή παροχής της εγγύησης της εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ» (πρώην «Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ») ή της εταιρείας με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων Α.Ε. (Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. A.Ε.), όπως ισχύουν, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως την 1η Φεβρουάριου 2023, όπως αναγράφεται στο αίτημα κατάπτωσης των τραπεζών στις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες θα καταχωρισθούν στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μετά την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής σε πρόγραμμα ρύθμισης, κατόπιν αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής μέσα σε έξι μήνες από την καταχώριση των οφειλών αυτών».

►Διαβάστε επίσης: Ερχονται φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση κατοικιών από φυσικές καταστροφές

Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές

Οι οφειλές μπορούν να εξοφληθούν:

 1. Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό  100%
 2. Από δύο  έως και τέσσερις μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό  95%
 3. Από πέντε  έως και δώδεκα  μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό  85%
 4. Από δεκατρεις έως και είκοσι τέσσερις  μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό  80%
 5. Από είκοσι πέντε  έως και τριάντα έξι μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 75%
 6. Από τριάντα επτά έως και σαράντα οκτώ  μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό  45%
 7. Από σαράντα εννέα  έως και εξήντα  μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό  30%
 8. Από εξήντα μία  έως και εβδομήντα δύο  μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό  20%
 9. Από εβδομήντα τρεις έως και ενενήντα έξι  μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό  15%
 10. Από ενενήντα επτά  έως και εκατόν είκοσι  μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό  10%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ