Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, αλλά η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει και τρομάζει

Πηγή: Pixabay

 Η μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat από την μία φέρνει δειλά χαμόγελα, αλλά από την άλλη η επιμονή του πληθωρισμού στα τρόφιμα προκαλεί έκδηλο προβληματισμό στους καταναλωτές, αφού για έναν ακόμη μήνα τρέχει με διψήφιο ρυθμό.

Η τάση αυτή μάλιστα είναι ανάλογη και για την Ευρωζώνη και σε καμία περίπτωση δεν είναι παρήγορο το γεγονός ότι τρέχει με ρυθμό χαμηλότερο στην Ελλάδα. Επίσης, ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα σημείωσε μικρή άνοδο σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 6,5% τον Φεβρουάριο, έναντι 7,3% τον Ιανουάριο, ενώ άνοδος παρουσίασε ο δομικός πληθωρισμός και ενισχύθηκε ο δείκτης στα βιομηχανικά είδη. Στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 8,5%.

Με 15% «τρέχει» ο δείκτης τροφίμων στην Ευρωζώνη 

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι και τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, οι τιμές στα τρόφιμα σημείωσαν νέα άνοδο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 15% από 14,1% που ήταν έναν μήνα πριν. Αντίθετα μικρή αποκλιμάκωση σημειώθηκε στις τιμές της ενέργειας, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 13,7% από 18,9% τον Ιανουάριο.

Τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έχει πλέον η Λετονία με 20,1% και ακολουθούν η Εσθονία με 17,8%, η Λιθουανία με 17,2% και η Σλοβακία με 15,5%.

Αντίθετα, το χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έχει το Λουξεμβούργο με 4,8%, το Βέλγιο με 5,56% και η Ισπανία με 6,1%. Οι παραπάνω χώρες είναι και οι μόνες που έχουν υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα. 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι συνεχίζεται η επιτάχυνση του δομικού δείκτη, δηλαδή, του πληθωρισμού στον οποίο δεν έχει ενσωματωθεί η επίπτωση από τις τιμές ενέργειας, αλλά και από τον κλάδο τρόφιμα ποτά καπνός. Τα στοιχεία για την Ελλάδα, δείχνουν πως ενώ ο Γενικός Δείκτης επιβραδύνεται ο Δομικός Πληθωρισμός αυξάνεται ταχύτερα (από 6,5% τον Ιανουάριο σε 6,8% τον Φεβρουάριο).

Μικρή πτώση στα τρόφιμα 

Μικρή «ανάσα» δίδεται από τον κλάδο τρόφιμα – ποτά - καπνός που παραμένει όμως σε πολύ υψηλά επίπεδα (άνοδος 12,8% τον Ιανουάριο και 12,3% τον Φεβρουάριο), ενώ πολύ πιο εμφανής είναι η επιτάχυνση στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (από 8,2% σε 9%).

Αρκετά σημαντικό είναι το γεγονός ότι πτωτικά πλέον κινούνται οι τιμές στην ενέργεια που μετά την πολύ μεγάλη άνοδο του 2022 πλέον υποχωρούν (0,7% τον Ιανουάριο άνοδος και πτώση 5,8% τον Φεβρουάριο). Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει κυρίως η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος και επιπροσθέτως η επιδότηση από το κράτος στο ρεύμα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ