Νέα
  • ΓΔ: 875.76 -2.61%
  • Τζίρος: 68,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρέγκλινγκ: Οι επενδυτές ανησυχούν για τις καθυστερήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Κλάους Ρέγκλινγκ
Πηγή: EU Estonian Presidency

«Καμπανάκι» για τον βραδύ ρυθμό αναφορικά με την υλοποίηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης χτύπησε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup της Δευτέρας, 15 Φεβρουαρίου, οι επενδυτές ανησυχούν για την ταχύτητα εφαρμογής των σχεδίων ανάκαμψης και του Ταμείου Ανάκαμψης. Φυσικά, είπε, είναι ιδιαίτερα θετικοί όσον αφορά την απόφαση για τη σύσταση του Ταμείου, αλλά πρόσθεσε ότι ανησυχούν πως οι καθυστερήσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Ρέγκλινγκ είπε ότι είναι καλό πως ο κανονισμός του Ταμείου Ανάκαμψης έχει εγκριθεί, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές θα εστιάσουν τώρα στην ταχύτητα εκταμίευσης των πόρων και στην ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο.

Οσον αφορά τις προβλέψεις των παραγόντων της αγοράς για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι αυτές κυμαίνονται από 2,5% έως 5,5%, αλλά κατά μέσο όρο είναι πολύ κοντά στην πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (3,8%).

Για τη δημιουργία ασφαλών στοιχείων ενεργητικού της Ευρωζώνης, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι με τις πρωτοβουλίες που πήρε πέρυσι η ΕΕ – για το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα μέτρα στήριξης όπως το πρόγραμμα SURE για την απασχόληση – μπορεί να φθάσουν στα 2 τρισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρά σταδιακά σε αντίστοιχες εκδόσεις ομολόγων.

Αυτό είπε είναι καλό για την ελκυστικότητα του ευρώ διεθνώς, για την οποία πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να συνεχισθεί το έργο εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών και την καθιέρωση του ψηφιακού ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ