Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέμπη: Σύστημα... ETCS αναζητά η οικονομία για να μην θολώσει ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας

Η διαφαινόμενη αναβολή των εκλογών για την Μάιο, δημιουργεί προβληματισμό στους παράγοντες της οικονομίας. Λόγω της ιδιαιτερότητας που οδηγεί στην απόφαση αναβολής, δηλαδή, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, δείχνουν πλέον να προβάλλουν ζητήματα που πριν δεν είχαν μπει στο κάδρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από το συγκεκριμένο γεγονός κανείς από τους διεθνείς οίκους και οργανισμούς δεν είχαν βάλει στο τραπέζι, ενδεχόμενη ανησυχία για το αποτέλεσμα της κάλπης. Τώρα πλέον η ανησυχία και ο προβληματισμός δεν έγκειται στο ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, αλλά κυρίως για το μεσοδιάστημα.

Υπό τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή, γιατί τα πάντα αλλάζουν και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, κυβέρνηση στην Ελλάδα θα υπάρχει περίπου στις 10 Ιουλίου, δηλαδή τέσσερις μήνες από σήμερα.

Ο μεγάλος φόβος λοιπόν είναι να υπάρξει πιθανή χαλάρωση των κανόνων σε όλα τα επίπεδα, κάτι που εκτός των άλλων, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες θα σημάνει αυτομάτος και την απομάκρυνση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που υπό προϋποθέσεις ήταν πιθανό να συμβεί, από κάποιον οίκο, ακόμη και μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2023.

Οδηγίες για συνέπεια 

Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός και ήδη δίνονται οδηγίες προς πάσα κατεύθυνση, οι αρμόδιες υπηρεσίες  να μείνουν προσηλωμένες στο έργο τους, ενώ παράλληλα επιχειρείται ο φοροελεγκτικός μηχανισμός να διατηρηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο δραστηριότητας.

Από την άλλη πλευρά οι αναλυτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση, λόγω της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται, είναι πιθανό να κατεβάσεις ταχύτητες σε ότι αφορά το επίπεδο αποφασιστικότητας. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι είναι υπαρκτός ο φόβος οι έλεγχοι για την πάταξη της παραβατικότητας είτε σε επίπεδο ακρίβειας, είτε σε φορολογικό να χαλαρώσουν. Κι αυτό προκειμένου να μην ενοχληθούν κάποιες κοινωνικές ομάδες οι οποίες κατά βάση βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο παραβατικότητας.

Η απάντηση πάντως από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ο υπάρχον προγραμματισμός δεν θα αλλάξει, αναφέροντας ότι το κράτος έχει συνέχεια και δεν πρόκειται να γεγονότα, όσο άσχημα και αν είναι αυτά, να μεταβάλλουν ούτε την ένταση, αλλά ούτε και την έκταση των ελέγχων αλλά και της προσπάθειας αύξησης των εσόδων.

Σημειώνουν επίσης, δείχνοντας πίστη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό για το κυβερνών κόμμα, ότι πιθανή αλλαγή πορείας θα σημάνει αυτομάτως μια κίνηση υπόθαλψης της επόμενης ημέρας, τόσο για την χώρα, όσο και για την κυβέρνηση.

Τέλος σημειώνουν, ότι τα νέα από την Ευρώπη, δεν είναι και ιδιαίτερα θετικά, αφού από το επόμενο έτος, παύει η ρήτρα διαφυγής και θα τρέχουν ξανά οι υποχρεώσεις από απορρέουν από τους κανόνες, δηλαδή η παραγωγή σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ