Νέα
  • ΓΔ: 1264.69 -0.05%
  • Τζίρος: 110,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενέργεια: Γιατί ανεβαίνουν ξανά οι τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος στην Ευρώπη

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν σήμερα στην Ευρώπη, εν μέσω ανησυχιών για τα πυρηνικά εργοστάσια ρεύματος της Γαλλίας και τις απεργίες σε όλη τη χώρα σε συνδυασμό με την ψυχρή εισβολή σε τμήματα της ηπείρου.

Ο δείκτης αναφοράς για τις τιμές παράδοσης φυσικού αερίου τον Απρίλιο (TTF) αυξήθηκε έως και 11% το πρωί, ξεπερνώντας τα 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε κάπως και πριν από λίγο διαμορφωνόταν στα 46,7 ευρώ με άνοδο 7,2% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Η τιμή του ρεύματος για μετά από ένα έτος στη Γαλλία αυξήθηκε 4,2% ενώ αυξήθηκε και η αντίστοιχη τιμή στη Γερμανία. 

Προβλήματα στη Γαλλία

Οι απεργίες των εργαζομένων αυτή την εβδομάδα προκάλεσαν προβλήματα στη λειτουργία γαλλικών ενεργειακών μονάδων, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι τιμές και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει και νέους περιορισμούς στην παραγωγή των πυρηνικών αντιδραστήρων της, ενώ ο ψυχρός καιρός παρατείνει τη ζήτηση για θέρμανση στη Βόρεια Ευρώπη.  

Οι τέσσερις τερματικοί σταθμοί LNG της Γαλλίας εξακολουθούν να είναι μπλοκαρισμένοι λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, οι οποίες αναμένεται να συνεχισθούν έως τις 14 Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι στην EDV σχεδιάζουν επίσης να προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία εκείνη την ημέρα, με πιθανή συνέπεια τη μείωση της παραγωγής ρεύματος.

Η EDF, εξ άλλου, ανακάλυψε νέες βλάβες σε δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες της που ήταν σταματήσει να λειτουργούν για να συντηρηθούν και να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές. Το γεγονός αυτό επανάφερε τις ανησυχίες ότι η παραγωγή ρεύματός της θα παραμείνει περιορισμένη φέτος μετά την περσινή βουτιά.

Εύθραυστη η ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη

Αν και η Ευρώπη έχει σήμερα υψηλότερα από τα συνήθη επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου και είναι συνεπώς σε θέση να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμες διαταραχές, τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας υπενθυμίζουν την εύθραυστη ενεργειακή κατάστασή της μετά τη δραστική μείωση των ροών ρωσικού αερίου.

«Το τρέχον ψυχρό κύμα στη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη ανέκοψε, τουλάχιστον προσωρινά, την πτώση των τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου… Η ζήτηση αερίου θα μπορούσε να αυξηθεί με τα νέα προβλήματα στους γαλλικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες», ανέφεραν αναλυτές της εταιρείας Energi Danmark.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ