Νέα
  • ΓΔ: 1426.2 +0.27%
  • Τζίρος: 82,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια: Σε πτωτικό σπιράλ οι τιμές - Οι προσδοκίες και οι φόβοι για την επόμενη ημέρα

Σε νέο πτωτικό σπιράλ έχουν εισέλθει τις τελευταίες ημέρες οι τιμές στο μίγμα της ενέργειας, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι όσο θα πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, ίσως παρατηρηθεί και νέα αποκλιμάκωση τιμών.

Ειδικά, μάλιστα, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος δεν αποκλείεται η κρατική επιδότηση για τον Απρίλιο να είναι μηδενική ή ακόμη μικρότερη σε σχέση με το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, αφού η χονδρική τιμή κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι οι λιανικές τιμές θα είναι κάτω από τα 20 λεπτά η κιλοβατώρα και θα πλησιάζουν τα 15 λεπτά που είναι και το όριο πάνω από το οποίο θα χορηγείται η επιδότηση.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές στο φυσικό αέριο, μετά από ένα μικρό διάλλειμα όπου βρέθηκαν πάνω από τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα, έχουν επιστρέψει κάτω από αυτό το επίπεδο και η τάση που υπάρχει αυτή την στιγμή τουλάχιστον είναι πτωτική.

►Διαβάστε και: Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Στη δημοσιότητα ο οδηγός του προγράμματος - Τι θα προβλέπει

Καθοριστική περίοδος το Πάσχα

Σε αυτό έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ο ήπιος χειμώνας, αλλά και η πτώση των τιμών στο υγροποιημένο αέριο. Πολλά θα κριθούν στην ζήτηση που θα υπάρξει από το Πάσχα και μετά, όταν και οι χώρες, κυρίως της Ευρώπης, θα θελήσουν να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους για τις δεξαμενές, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν τον επόμενο χειμώνα.

Ομως και στην 3η πηγή ενέργειας, το πετρέλαιο είναι σε πτωτική πορεία. Ειδικά, μάλιστα, μετά τις χρεοκοπίες των αμερικάνικων τραπεζών. Πολλά θα εξαρτηθούν από την διαφαινόμενη πορεία της ζήτησης και ειδικά πως θα διαμορφωθεί αυτή από την πλευρά της Κίνας. Επί του παρόντος τουλάχιστον δεν υπάρχουν δείγματα για σημαντική άνοδο, αλλά τα πάντα πλέον αλλάζουν με πολύ ταχείς ρυθμούς.

Σήμερα οι τιμές για το Brent ανέκαμψαν μερικώς, μετά από ένα συνεχές σφυροκόπημα που τις διαμόρφωσαν σε επίπεδα κάτω από τα 73 δολάρια του βαρέλι. Λίγο πριν τις 21:00 ήταν στα 74,58 δολάρια, με άνοδο 1,21%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τα υψηλά που είχε δει στις αρχές του μήνα στα 86 δολάρια, κινείται πτωτικά.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο η τιμή βρέθηκε σήμερα κάτω από τα 45 ευρώ η μεγαβατώρα.

►Διαβάστε και: Eurostat: Οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της ΕΕ χάνουν μερίδιο της αγοράς

Χονδρική ρεύματος

Σε ό,τι αφορά την χονδρική του ρεύματος, για τρίτο συνεχόμενο μήνα οι τιμές δείχνουν να αποκλιμακώνονται. Η πορεία τους το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του Φεβρουαρίου.

Το τελευταίο διάστημα οι τιμές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας κινούνται πέριξ των 100 ευρώ η Μεγαβατώρα. Δύο ημέρες μάλιστα ήταν και κάτω από αυτό το επίπεδο με χαμηλό τα 89,74 ευρώ η MWh. Σήμερα η τιμή ήταν οριακά πάνω από τα 100 ευρώ και συγκεκριμένα βρέθηκε στα 106,13 ευρώ.

Αλλά και τις προηγούμενες μέρες του Μαρτίου το εύρος τιμών ήταν ανάμεσα στα 106 και 160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς στην ηλεκτρική ενέργεια κινήθηκαν από τα 137 μέχρι και τα 168 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στην αγορά, πηγές των εταιρειών ενέργειας, μιλούν για τάσεις ομαλοποίησης των τιμών, οι οποίες κυριαρχούν από τον Ιανουάριο. Τον πρώτο μήνα του 2023 η μέση τιμής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας έκλεισε στα 191,79 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και τον Φεβρουάριο στα 156,24 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν στα 276,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ