Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στουρνάρας: Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στα AT1 της Credit Suisse

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας / Πηγή: Intime
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας / Πηγή: Intime

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς όπως είπε δεν έχουν έκθεση στα ομόλογα AT1 της Credit Suisse.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές, η έκθεση στην Credit Suisse είναι σχεδόν μηδενική, σημείωσε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα νε το Reuters. 

►Διαβάστε επίσης: Credit Suisse: Το deal απειλεί άλλες τράπεζες - «Σκοτώνει» μια αγορά ομολόγων 275 δισ. δολαρίων

Την  ίδια ώρα η ΕΚΤ έδειξε «κίτρινη κάρτα» στις ελβετικές Αρχές για το «κούρεμα» των ομολόγων ΑΤ1.

Πρώτα οι μέτοχοι θα πρέπει να «πληρώνουν» για τη διάσωση τραπεζών και μετά οι ομολογιούχοι, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εποπτικές Αρχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές μετά την απόφαση των ελβετικών Αρχών να διαγράψουν την αξία ομολόγων additional tier 1 της Credit Suisse, ονομαστικής αξίας 17 δισ. δολαρίων.

Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) καλωσορίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέτρα που έλαβαν χθες οι ελβετικές Αρχές, αλλά φαίνεται ότι διαφωνούν με την απόφασή τους να προηγηθεί το ολικό «κούρεμα» των ομολόγων AT1 από αυτό των μετοχών.

Πρώτα το κούρεμα των μετόχων και μετά των ομολογιούχων

«Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο έχει προταθεί από το Financial Stability Board μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, έχει καθιερώσει, μεταξύ άλλων, τη σειρά με την οποία αναλαμβάνουν ζημιές  οι μέτοχοι και οι πιστωτές (ομολογιούχοι) μίας προβληματικής τράπεζας», σημειώνεται στην ανακοίνωση των ευρωπαϊκών Αρχών.

Ειδικότερα, σημειώνει, οι πρώτοι που θα πρέπει να απορροφούν ζημιές είναι οι μέτοχοι και μόνο αφού αυτό έχει συμβεί θα απαιτείτο το «κούρεμα» των ομολόγων ΑΤ1, σημειώνουν, τονίζοντας ότι «η προσέγγιση αυτή εφαρμόζεται με συνέπεια στο παρελθόν και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες του SRB και της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΡ κατά τις παρεμβάσεις σε κρίσεις.

«Τα ΑΤ 1 είναι και θα παραμείνουν ένα σημαντικό σκέλος της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ