Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Διαδικτυακή επίσκεψη της προέδρου της EBRD Renaud-Basso στην Ελλάδα

Odile Renaud-Basso
Odile Renaud-Basso / Πηγή: ebrd.com

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Odile Renaud-Basso, θα επισκεφτεί την Ελλάδα στις 18 και 19 Φεβρουαρίου για ένα διήμερο πρόγραμμα επαφών που θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά σε διαδικτυακή μορφή.

Καθώς τα ταξίδια και οι δια ζώσης συναντήσεις καθίστανται δύσκολες λόγω της πανδημίας, η Πρόεδρος της EBRD θα αξιοποιήσει τις ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες έχουν αναδιαμορφώσει  σε μεγάλο βαθμό τους τρόπους εργασίας και τις διεθνείς σχέσεις κατά το τελευταίο έτος.

Η κα Renaud-Basso είπε: «Είμαι ευτυχής που θα συναντήσω την κυβέρνηση και τους πελάτες μας για πρώτη φορά από τη νέα μου θέση. Ανυπομονώ για την ευκαιρία να εκφράσω εκ νέου τη δέσμευση της EBRD προς την Ελλάδα και την ισχυρή υποστήριξή μας προς τη χώρα κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία επιβεβαιώθηκε και από την αύξηση των επενδύσεών μας στη χώρα το 2020. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε περαιτέρω στη δημιουργία μιας ισχυρής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης.»

Η Πρόεδρος Renaud-Basso θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και τον επικεφαλής Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

Εστιάζοντας στην οικονομία, η Πρόεδρος θα μιλήσει επίσης με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδο Λαμπίρη, καθώς και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και του τραπεζικού τομέα.

Η αντιπροσωπεία της EBRD θα περιλαμβάνει επίσης τον Αντιπρόεδρο της EBRD, Alain Pilloux, την περιφερειακή διευθύνοντα σύμβουλο, Charlotte Ruhe, την επικεφαλής της Ελλάδας, Andreea Moraru, και τον αναπληρωτή διευθυντή διακυβέρνησης και πολιτικών υποθέσεων, Oleg Levitin.

Αντιμετωπίζοντας τις επείγουσες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και θέτοντας τα θεμέλια για καλύτερη οικοδόμηση, η EBRD πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους σχεδόν 800 εκατομμυρίων ευρώ σε 17 έργα το 2020, έναντι 571 εκατομμυρίων ευρώ σε 13 έργα το 2019, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πέντε κορυφαίες χώρες επενδύσεων της Τράπεζας για το 2020.

Μεταξύ των έργων της Τράπεζας για το 2020 ήταν η επένδυση 75 εκατομμυρίων ευρώ στην επιτυχημένη έκδοση Ευρωομολόγου από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την υποστήριξη ενός νέου ηλιακού πάρκου στην Ελλάδα, η χορήγηση δανείου ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ, μια επένδυση 57,5 ​​εκατομμυρίων ευρώ στην επιτυχή έκδοση του επταετούς ομολόγου 500 εκατομμυρίων ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 50 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Στα τέλη του 2020, η EBRD ένωσε τις δυνάμεις της με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού ωρίμανσης και παρακολούθησης έργων σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Τα έργα θα αφορούν κυρίως τον τομέα των κοινωνικών υποδομών (εκπαίδευση και υγεία), τις βιώσιμες αστικές υποδομές και τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων.

Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει επενδύσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 70 έργα στον τομέα των επιχειρήσεων, των τραπεζών, της ενέργειας και των υποδομών της ελληνικής οικονομίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ