Νέα
  • ΓΔ: 1438.34 +1.25%
  • Τζίρος: 89,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Γιατί «πετάνε» οι τιμές στα τρόφιμα - Υποχώρηση από Σεπτέμβρη και βλέπουμε...

Πηγή: Ευρωκίνηση

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την έκδηλη απορία γιατί ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, οι τιμές στα τρόφιμα όχι μόνο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά δεν δείχνουν καμία τάση αποκλιμάκωσης.

Η απάντηση που δίνουν οι ειδικοί και οι αναλυτές είναι ότι αυτό θα αργήσει ακόμη και δεν προβλέπεται σοβαρή αλλαγή της τάση πριν από το καλοκαίρι. Σημειώνουν, επίσης, ότι οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις μείωσης των τιμών στα τρόφιμα δεν αναμένεται πριν από το Φθινόπωρο.

Ο... αργός κύκλος και το παράδειγμα

Οπως εξηγούν, θα πρέπει να κλείσει ο κύκλος της πορείας ενός προϊόντος, από το χωράφι στο πιάτο, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές. Και φέρνουν ένα συγκεκριμένο παράδειγμα.

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα προϊόντα εκείνα που έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία παραγωγής του στο χωράφι έχει ξεκινήσει σχεδόν πριν ένα χρόνο. Τότε που οι τιμές στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, στο πετρέλαιο κ.λπ. ήταν πολύ υψηλές. Εν συνεχεία οι αγρότες είχαν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος συλλογής του προϊόντος.

►Διαβάστε και: Καλάθι του Νοικοκυριού: Παράταση μέχρι 30 Ιουνίου

Αφού λοιπόν πουλήθηκε το ελαιόλαδο από τους αγρότες στην βιομηχανία, η τελική τιμή του προϊόντος στο ράφι του σούπερ μάρκετ είναι αυξημένη και θα διατηρηθεί αυξημένη έως ότου έρθει η νέα παραγωγή που εκτιμάται χρονικά τον επόμενο χειμώνα.

Κατά συνέπεια στο μεσοδιάστημα είναι πρακτικά αδύνατο να επέλθει σημαντική μείωση τιμής, αφού έχει παραχθεί από ακριβή ενέργεια και γενικά με αυξημένο κόστος.

Η διατροφική αλυσίδα 

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλα βασικά αγαθά, όπως π.χ. το καλαμπόκι, το σιτάρι, η ζάχαρη κ.λπ. Και βέβαια, η ίδια πάνω κάτω αλυσίδα υπάρχει και στο κρέας. Ενα μοσχάρι, για παράδειγμα, που έχει μεγαλώσει με ακριβές ζωοτροφές θα φτάσει στο πιάτο του καταναλωτή με ακριβή τιμή, έστω και αν την ώρα εκείνη η τιμή της ζωοτροφής έχει υποχωρήσει σε κανονικά επίπεδα.

Με λίγα λόγια, πρέπει να κλείσει ο κύκλος από την παραγωγή στην κατανάλωση, έτσι ώστε να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των τιμών και αυτός ο κύκλος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένας χρόνος, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που είναι πιο μικρός.

►Διαβάστε και: Καλάθι του νονού: Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων - Τι περιλαμβάνει, πότε ξεκινάει

Με δεδομένο μάλιστα ότι η ένταση της ακρίβειας στα είδη διατροφής έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2022 και μετά, γίνεται κατανοητό ότι θα έχει διάρκεια μέχρι τουλάχιστον το Σεπτέμβριο του 2023.  

Αυτή είναι και η βασική αιτία που δεν πρόκειται να υπάρξει σοβαρή διαφοροποίηση στον δομικό πληθωρισμό άμεσα. Εξάλλου οι εκτιμήσεις είναι ότι σε μέσα επίπεδα το 2023 στην Ελλάδα ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 4,5%.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ήδη είναι στο 6% γίνεται αντιληπτό πως η αποκλιμάκωσή του θα είναι αργή, παρά το ότι τα ενεργειακά προϊόντα έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ