Νέα
  • ΓΔ: 903.48 -0.40%
  • Τζίρος: 67,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χατζηδάκης: Με υπουργική απόφαση η παράταση για οφειλές από εκκαθάριση 2019

O Kωστής Χατζηδάκης
O Kωστής Χατζηδάκης / Πηγή: Intimenews

Την τρίμηνη παράταση για την αποπληρωμή ασφαλιστικών οφειλών της μεγάλης εκκαθάρισης του 2019 του ΕΦΚΑ, που βαρύνουν περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του imerisia.gr.

Μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής, Μ. Κατρίνη, που είπε ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αλλά δεν έχει προβλέψει νομοθετικά τη μετάθεση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών από την εκκαθάριση των ετών 2017-2019, οι οποίοι καλούνται -όπως είπε- εν μέσω πανδημίας να την πληρώσουν μέσα σε έναν μήνα, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι η μετάθεση δεν είναι αναγκαίο να περάσει με διάταξη νόμου, αλλά με υπουργική απόφαση που θα δώσει τρίμηνη παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τις οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής πέντε δόσεων, η πρώτη εκ των οποίων έπρεπε με την υφιστάμενη ρύθμιση να πληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου. Πλέον, μετά τα όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης, δρομολογείται να αρχίσει από τον Ιούνιο, λόγω των συνεπειών της πανδημίας. 

Εντός διμήνου η προκαταβολή της σύνταξης

Εντός δύο μηνών θα μπορεί να χορηγηθεί η προκαταβολή της σύνταξης, ανέφερε επίσης στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης, αναπτύσσοντας σχετική τροπολογία του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ. «Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύνεται το θέμα των εκκρεμών συντάξεων με την προκαταβολή της σύνταξης, αλλά παράλληλα με τα μέτρα που έχουμε ήδη ανακοινώσει επιδιώκουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, τόσο για την προσωρινή όσο και για την οριστική σύνταξη», είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος μετέφερε τις εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ ότι μπορεί σε δύο μήνες να χορηγηθεί η προκαταβολή αυτή.

Η προκαταβολή της σύνταξης συνιστά ένα «αντίδωρο φτώχειας» και παραδοχή αποτυχίας και αδυναμίας της κυβέρνησης να λύσει το δραματικό κοινωνικό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, που η ίδια δημιούργησε, υποστήριξε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Εκτίμησε επίσης ότι η προκαταβολή αφορά έναν στους τέσσερις εν αναμονή συνταξιούχους, δηλαδή περίπου 50.000 ανθρώπους.

Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι 155.000 χιλιάδες σήμερα (από 190.000 το 2019), απάντησε ο κ. Χατζηδάκης. Σημείωσε επίσης ότι από αυτούς, οι 50.000 έχουν ήδη πάρει προσωρινή σύνταξη, άρα τίθεται θέμα για 100.000 με 105.000 ανθρώπους που μπορούν να καλυφθούν, και εφόσον το θέλουν, να υποβάλουν σχετική δήλωση, είπε ο υπουργός Εργασίας.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ