Νέα
 • ΓΔ: 1480.8 -0.11%
 • Τζίρος: 33,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Αξιολόγηση «εξπρές» σε προεκλογικό χρόνο - Ποιες εκκρεμότητες εξετάζουν οι θεσμοί

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Eξ αποστάσεως και με συνοπτικές διαδικασίες θα πραγματοποιηθεί η τριήμερη δεύτερη αξιολόγηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας, που εκκινεί σήμερα.

Η Ελλάδα εισήλθε σε αυτό το καθεστώς μετά την έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία και θα παραμείνει μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έλαβε κατά την περίοδο των μνημονίων όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη που πέρασαν από την «περιπέτεια» των προγραμμάτων στήριξης (Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία).

Στο τραπέζι τα δημοσιονομικά

Οι συζητήσεις, εκτός μιας σειράς εκκρεμοτήτων από την προηγούμενη αξιολόγηση θα επικεντρωθούν στο δημοσιονομικό πεδίο και κυρίως στον πολυετή Προϋπολογισμό που θα πρέπει να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση έως τα τέλη Απριλίου, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Αυτό σημαίνει ότι το Πρόγραμμα θα κατατεθεί από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά όλες οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν από την  επόμενη κυβέρνηση.

Επί τάπητος θα τεθούν και οι συστάσεις για τους νέους πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2024 και θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Ηδη από τη συζήτηση του προηγούμενου διαστήματος προκύπτει ότι το  καινούργιο πλαίσιο κανόνων, θα περιορίσει  περιθώρια της επόμενης κυβέρνησης για παροχή μέτρων στήριξης, καθώς θα περάσουμε σε ένα νέο πλαίσιο το οποίο διαμορφώνεται με βάση τις «καθαρές δαπάνες» ενώ θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα για δημοσιονομική συμμόρφωση λόγω υψηλού χρέους.

►Διαβάστε επίσης: Ηρθε η ώρα για τις φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxis - Πώς χτίζεται το αφορολόγητο

Οι καθυστερήσεις

Η 1η έκθεση κατέγραφε κάποιες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των 22 προαπαιτούμενων, που είχαν «μεταφερθεί» από την περίοδο της ενισχυμένης εποπτείας στην μετα-προγραμματική παρακολούθηση.

Αφορούν στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας, στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, καθώς και στην κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, που έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

Ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, διαπιστώνεται μείωσή τους, αλλά παραμένουν πάνω από τους στόχους, περιλαμβανομένων των συντάξεων. Ετσι, μπήκε νέα προθεσμία για τις συντάξεις ο  περασμένος Φεβρουάριος και για τις υπόλοιπες οφειλές ο Δεκέμβριος του 2022.

Ελαφρά καθυστέρηση σημειώνεται και στις πληρωμές των εγγυήσεων του Δημοσίου που κατέπεσαν. Σημαντικές προκλήσεις έβλεπε η Κομισιόν για τις τράπεζες, καθώς διαπίστωνε  πρόωρες ενδείξεις αύξησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και αργούς ρυθμούς στη διευθέτηση οφειλών που βρίσκονται στα χέρια των servicers.

Τα ζητήματα που θα αξιολογηθούν

Σύμφωνα με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν από την 1η αξιολόγηση έμφαση θα δοθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και στη μεταρρύθμιση  της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ειδικότερα:

 • Για  τον νέο φορέα ακινήτων στόχος είναι η  επικύρωση σύμβασης από τη Βουλή έως τα τέλη Αυγούστου 2023 το νωρίτερο, με τη σύσταση και τη λειτουργία του νέου φορέα στο τέλος του 2023. Στο πεδίο των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων οι στόχοι μετακινούνται κατά 3-6 μήνες με την ολοκλήρωση όλων των πληρωμών να υπολογίζεται στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024 για τις απαιτήσεις των φυσικών προσώπων και έως το τέλος του 2024 για τις εταιρικές απαιτήσεις.
 • Στο πεδίο της κτηματογράφησης στόχος είναι έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.
 • Στις  ληξιπρόθεσμες οφειλές   στόχος   είναι η πλήρης εκκαθάριση των οφειλών  των συντάξεων έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Σε ένα σπριντ εχει επιδοθεί ο  ΕΦΚΑ προκειμένου να περιορισει τις εκκρεμότητες.

►Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Κίνητρα και το 2023 για όσους εκδίδουν μόνο ηλεκτρονικά τιμολόγια - Πάει πίσω η σύνδεση ταμειακών με POS

Οι εκκρεμείς συντάξεις

Μετά τις εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, οι οποίες τείνουν πλέον προς τον μηδενισμό τους, η διοίκηση του Υπερταμείου αξιοποιεί όλα τα όπλα που διαθέτει στη φαρέτρα της, προκειμένου να κλείσει οριστικά μέχρι τον Απρίλιο του 2023 και τον φάκελο των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων.

Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 εκδόθηκαν οριστικά 43.000 επικουρικές συντάξεις, σε σύνολο 80.000 που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια, και για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Με άλλα λόγια, εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του στοκ ληξιπρόθεσμων επικουρικών με προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης που είχε συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι 26.000 ασφαλισμένοι από τους παραπάνω πρόκειται να πληρωθούν την οριστική τους σύνταξη μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά στα τέλη Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιποι 17.000 έχουν ήδη πληρωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου.

►Διαβάστε επίσης: Συντάξεις - Επίδομα προσωπικής διαφορας: Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες πληρωμών - Πότε πιστώνονται τα χρήματα

Δικαιοσύνη, υγεία, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις

 • Στο πεδίο της δικαιοσύνης θα εξεταστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα . Στόχος είναι η κατάθεση μήνυσης με ψηφιακή υπογραφή και ψηφιακή υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών εγγράφων .Παράλληλα η ηλεκτρονική ενημέρωση πορείας μήνυσης από την κατάθεση μέχρι την αμετάκλητη έκδοση απόφασης ή θέση στο αρχείο.
 • Στην τομέα της  πρωτοβάθμιας υγείας,τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα  λόγω της ελλειψης κυρίως στην Αττική   ενδιαφέροντος από Ιατρούς για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και της υποχρεωτικότητας για τους πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι.
 • Ενα ακόμη ζήτημα είναι η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.  Ηδη έχει ολοκληρωθεί το ζήτημα της  κωδικοποίησης της νομοθεσίας που διέπει το ατομικό εργατικό δίκαιο.
 • Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα λόγω της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης,που μπλοκάρει τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν τεθεί. Πολλές από τις προθεσμίες που έχουν δοθεί θα επανεξεταστούν και θα μετατεθούν χρονικά.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ