Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φορολογικές δηλώσεις: Οι νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε3 - Τι να προσέξετε

Νέους κωδικούς περιλαμβάνει το φετινό έντυπο Ε3 για τις φορολογικές δηλώσεις, η κατάθεση των οποίων ξεκίνησε χτες στην ηλεκτρονική πύλη Taxisnet για 8,9 έκατ. φορολογούμενους.

Το Ε3  είναι προσυμπληρωμένο με δεδομένα για τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA. Οι υπόχρεοι, πάντως, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και διορθώσεις, εάν διαφωνούν με τα προσυμπληρωμένα ποσά από την ΑΑΔΕ.

Οι κωδικοί που δημιουργήθηκαν για την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος των επιχειρήσεων που το φορολογικό έτος 2022 αύξησαν κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα τον μέσο αριθμό εργαζομένων τους με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος, θα παραμείνουν προσωρινά ανενεργοί και θα προσυμπληρωθούν από την ΑΑΔΕ, αμέσως μόλις διαβιβαστούν τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Προθεσμία και δόσεις

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από 9 εκατομμύρια φορολογούμενους λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023. Η εξόφληση του φόρου που πιθανόν προκύψει για τους φορολογούμενους θα εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2024.

Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος πληρώσει εφάπαξ το σύνολο του φόρου, τότε θα τύχει έκπτωσης 3% αρκεί αυτό να το πράξει έως τις 31 Ιουλίου.

►Διαβάστε και: Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκίνησε η υποβολή - Οι αλλαγές, το νέο εκκαθαριστικό και τα νέα Ε1-Ε2

Δεν θα βεβαιώνεται ποσό πρόσθετου φόρου εισοδήματος για καταβολή, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ ανά σύζυγο, ενώ δεν θα επιστρέφεται στον φορολογούμενο ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ ανά σύζυγο.

Προσυμπλήρωση εντύπου Ε3

Από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής, εμφανίζονται προσυμπληρωμένες οι κατηγορίες εσόδων και εξόδων βάσει των δεδομένων που έχουν διαβιβαστεί και χαρακτηριστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Τα προσυμπληρωμένα ποσά μπορούν να τροποποιούνται από τον φορολογούμενο.

►Διαβάστε και: Eurostat: Στο 5,4% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο - Στο 6,9% στην Ευρωζώνη

Ακόμα έχουν προστεθεί μία σειρά από νέοι κωδικοί:

  • Κωδικοί 942 και 982 οι οποίοι αφορούν το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν από την άσκηση ατομικής αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) στα πλαίσια της Συμβολαιακής Γεωργίας.
  • Κωδικός 027 «"Ενίσχυση στο πλαίσιο της δράσης" Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστηρίου και σχολής χορού» και «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» (άρθρ. 9 Ν. 4890/2022)».
  • Κωδικός 028 «Ενίσχυση σε ελεύθερους επαγγελματίες λόγω αύξησης ενεργειακού κόστους (άρθρ.81 Ν. 4916/2022)»
  • Κωδικός 030 «Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί για την κάλυψη του αυξημένου κόστους καυσίμων κίνησης των οχημάτων που χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας (άρθρ.83 Ν.4916/2022)».
  • Κωδικός 031 «Ενίσχυση που καταβάλλεται στο πλαίσιο της δράσης «Έκτακτη επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν (άρθρ. 68 Ν. 4949/2022)».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ