Νέα
  • ΓΔ: 1045.84 +1.45%
  • Τζίρος: 65,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΥΠΟΙΚ: Ποια μέτρα στήριξης δρομολογούνται τον Μάρτιο

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Σε ετοιμότητα για δύο εβδομάδες περιορισμών τον Μάρτιο, εφόσον χρειαστεί, βρίσκονται στο οικονομικό επιτελείο, παρατείνοντας μια σειρά από μέτρα στήριξης, τα οποία έχουν δρομολογηθεί. Μηδενικά ενοίκια και « κουρέματα» ενοικίων, αναστολές συμβάσεων εργασίας, πληρωμή της 6ης επιστρεπτέας προκαταβολής, παράταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» και «πάγωμα» των ρυθμισμένων δόσεων του Μαρτίου στην εφορία είναι τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα.

To σενάριο βάσει του οποίου κινούνται πλέον στο οικονομικό επιτελείο στηρίζεται στο μοντέλο-ακορντεόν, με τη βεντάλια των περιορισμών να ανοίγει και να κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του υγειονομικού συναγερμού. Προβλέπει ότι θα υπάρχουν κάποιας μορφής περιορισμοί και μέτρα στήριξης έως τον Απρίλιο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιων μέτρων στήριξης και τον Μάιο.

Νέα γενιά μέτρων στήριξης

Από αυτό το χρονικό σημείο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, με τους εμβολιασμούς να προχωρούν ολοένα και πιο γρήγορα, αναμένεται να έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να παραμένουν κλειστές οικονομικές δραστηριότητες και θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα. Από τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου αναμένεται να εφαρμοστεί η νέα γενιά μέτρων, που θα είναι πιο στοχευμένα και θα στηρίζουν επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες.

Πάντως με δεδομένο ότι μόνο το κλειστό λιανεμπόριο κοστίζει στον προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ τον μήνα, μια παράταση δύο εβδομάδων θα αυξήσει περαιτέρω την πίεση όπως και την υστέρηση στα δημόσια ταμεία.

Τα μέτρα του Μαρτίου

Το μεγάλο στοίχημα θα είναι να υπάρξει μια σταθεροποίηση της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο ώστε να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, μετά το εξαιρετικά δύσκολο -όπως διαγράφεται- πρώτο τρίμηνο. Σε αυτή την κατεύθυνση θα χρειαστεί η συνεισφορά του τουρισμού και η εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τον Μάρτιο είναι:

  • Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου:

- επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά),

- επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι),

- τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού,

- επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα.

  • Σε πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές, το ενοίκιο του Μαρτίου θα είναι μειωμένο κατά 40%. Αναμένεται να εκδοθεί απόφαση με τους πληττόμενους ΚΑΔ. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας δικαιούνται και τον Μάρτιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.
  • Για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6, η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα γίνει από τις 3 έως τις 5 Μαρτίου.
  • Αναμένεται να ανασταλεί η είσπραξη της δόσης του μηνός Μαρτίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.
  • Παρατείνονται οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, εφαρμόζονται σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2021 και ισχύουν για όσο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας της αντίστοιχης επιχείρησης ή υποκαταστήματος λόγω του κορονοϊού ή ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται από αυτόν και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31η Μαρτίου 2021.  
  • Παρατείνεται ο μηχανισμός ενίσχυσης «Συν-Εργασία» που εφαρμόζεται για εργαζόμενους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31 Ιανουαρίου 2021, με στόχο να μη μειωθούν οι θέσεις εργασίας και να ενισχυθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ