Νέα
  • ΓΔ: 898.63 -0.74%
  • Τζίρος: 96,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σταϊκούρας - Γέφυρα 2: Επιδότηση για 8 μήνες, μέχρι 90% της δόσης για τα επιχειρηματικά δάνεια

Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Στην επέκταση του προγράμματος Ηρακλής έως τον Οκτώβριο το 2022 αλλά και στο νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα καλύψει έως οκτώ μήνες και μέχρι το 90% της δόσης δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, έδωσε έμφαση ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο ομιλίας του στη διαρκή επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τον απαιτούμενο βαθμό πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό. «Αυτό πρέπει να αλλάξει, με ευθύνη των πιστωτικών ιδρυμάτων», δήλωσε. «Οι τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν, φυσικά με προσοχή, μεγαλύτερο μέρος των συνολικών πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αναπτύξει ήδη στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα την πρόθεσή της για την παράταση και επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», με σκοπό να καλύψει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, αποσκοπώντας στην περαιτέρω σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs).

Προανήγγειλε επίσης ότι το νέο πρόγραμμα Γέφυρα επιδιώκεται να καλύπτει μεγάλο εύρος των επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους και όχι μόνο τις μικρές, πολύ μικρές και ατομικές. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για 8 μήνες και θα καλύπτει όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Θα παρέχει κρατική επιδότηση δόσης δανείου ως 90% για τους συνεπείς δανειολήπτες και ως 80% για μη εξυπηρετούμενα που θα ρυθμίσουν.

Αναγνώρισε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τον απαιτούμενο βαθμό πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, δηλώνοντας ότι «αυτό πρέπει να αλλάξει, με ευθύνη των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα τις αποφάσεις της αναφορικά με την πρόταση της Τράπεζας της Ελλλάδος για δημιουργία bad bank, σημειώνοντας ότι το σχέδιο είναι υπό εξέταση σε ό,τι αφορά τη σχέση οφέλους/κόστους.

Ειδικότερα, περιγράφοντας την ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε:

  1. Όπως έχουμε ήδη αναπτύξει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προτιθέμεθα να προβούμε στις αναγκαίες ενέργειες για την παράταση και επέκταση του πετυχημένου σχήματος «Ηρακλής». Αυτή η επέκταση θα καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 και θα αποβλέπει στη περαιτέρω -σημαντική- μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Εκτιμούμε ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν, μέσα από το νέο πρόγραμμα, να πραγματοποιήσουν ακόμη πιο δυναμικές πολιτικές μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, φτάνοντας σύντομα σε μονοψήφια ποσοστά».
  2. Με την αξιοποίηση διεθνών συμβούλων, η κυβέρνηση εξετάζει και αξιολογεί την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (bad bank), η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ενός ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, προβλέποντας και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Η αξιολόγηση γίνεται με γνώμονα την ανάλυση κόστους - οφέλους για πολίτες, Δημόσιο και τράπεζες, τηρώντας και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Την ίδια αξιολόγηση κάνουν αυτή την περίοδο τραπεζικά ιδρύματα, φορείς και θεσμοί, χωρίς κανείς -μέχρι σήμερα- να την έχει ολοκληρώσει.
  3. Δρομολογείται η σταδιακή εφαρμογή της ρύθμισης οφειλών και της παροχής 2ης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ κ.ά.), έχει συστήσει ομάδες εργασίας, οι οποίες εργάζονται σε καθημερινή βάση για τη σταδιακή υλοποίηση της νέας ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  4. Δρομολογείται η υλοποίηση ενός νέου προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό θα παρέχει επιδότηση μεγάλου μέρους της δόσης επιχειρηματικών δανείων για διάστημα 8 μηνών, προκειμένου να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις. Επιλέξιμες θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας. Όπως και στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για την 1η κατοικία, έτσι και στο νέο πρόγραμμα, παρέχουμε επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης. Ενώ σε όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο παρέχουμε επιδότηση έως 80% της δόσης, προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Η επιδότηση θα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου. Η διαδικασία θα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.
  5. Θα ενισχύσουμε και θα επεκτείνουμε την τραπεζική χρηματοδότηση, με τη διοχέτευση στην οικονομία των κονδυλίων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης Next Generation EU.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ