Νέα
  • ΓΔ: 1420.06 -0.28%
  • Τζίρος: 145,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πράσινο φως στην αύξηση του κόστους για τις εκπομπές ρύπων

Ευρωκοινοβούλιο / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για πιο φιλόδοξες τις πολιτικές της ΕΕ στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της αγοράς εκπομπών ρύπων, με την οποία θα αυξηθεί το κόστος ρύπανσης. 

Η αγορά άνθρακα της ΕΕ αναγκάζει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τα εργοστάσια να αγοράζουν άδειες εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) όταν ρυπαίνουν. Έχει μειώσει τις εκπομπές αυτών των τομέων κατά 43% απο το 2005, όμως αναθεωρείται ώστε να επιτύχει περισσότερο φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μείωση εκπομπών 62% έως το 2030

Το κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη  συμφωνία που είχε συμφωνηθεί πέρυσι από διαπραγματευτές χωρών της ΕΕ και του κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα ώστε να μειωθούν οι εκπομπές κατά 62% από τα επίπεδα του 2005 μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής, τα εργοστάσια θα χάσουν μέχρι το 2034 τις δωρεάν άδειες εκπομπής CO2 που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή και οι εκπομπές από τα πλοία θα προστεθούν στην αγορά των αδειών από το 2024.

Τέλος στις εισαγωγές χάλυβα και τσιμέντου

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν επίσης το πρωτοποριακό σχέδιο της ΕΕ για τη σταδιακή επιβολή ενός τέλους στις εισαγωγές αγαθών υψηλής περιεκτικότητας άνθρακα από το 2026, στοχοποιώντας τις εισαγωγές χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου, λιπασμάτων, ηλεκτρισμού και υδρογόνου.

Το τέλος άνθρακα στα σύνορα έχει στόχο να μην υπονομευθούν οι βιομηχανίες της ΕΕ από ξένους ανταγωνιστές που ρυπαίνουν περισσότερο, αφαιρώντας τον πειρασμό για τις εταιρείες της ΕΕ να μεταγκατασταθούν σε περιφέρειες με χαλαρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Οι νόμοι θα πρέπει να εγκριθούν από τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες θα τους αξιολογήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ