Νέα
 • ΓΔ: 1218.91 +1.55%
 • Τζίρος: 35,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αλ. Εξάρχου - Ιντρακάτ: Γιατί προχωρήσαμε στην εξαγορά της ΑΚΤΩΡ

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος και CEO της Intrakat

«Επιθυμούμε μία υγιή Intrakat και μια υγιή ΑΚΤΩΡ, οι οποίες θα έχουν την τεχνική επάρκεια και ικανότητα σωστής εκτέλεσης των έργων, εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμού, με θετικό cash flow. Προσδοκούμε στην κερδοφορία του Ομίλου. Το βασικό κριτήριο να αποκτηθεί η ΑΚΤΩΡ ήταν η τεχνική επάρκεια της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, καθώς προσδοκούμε σε μια υγιή ΑΚΤΩΡ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ και στην κερδοφορία του Ομίλου. Το ανεκτέλεστο που έχουμε επειδή είναι υγιές, μας επιτρέπει να εκτελέσουμε εντός χρόνου και με τεχνική επαρκεια», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, στο πάνελ συζήτησης με θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης και τις Ανθεκτικές Υποδομές που πραγματοποιήθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια του 8ου Delphi Forum. 

Ο κλάδος των κατασκευών χρειάζεται ανθρώπους

Ο κ. Έξαρχου αναφέρθηκε στην ανάκαμψη του κλάδου έπειτα από μία δεκαετία κρίσης, η οποία οδήγησε σε έλλειψη επιστημονικού και στελεχιακού δυναμικού καθώς και σε δοκιμασίες κεφαλαιακής επάρκειας, αναφέρθηκε

«Ο κατασκευαστικός κλάδος βγήκε από μια 10ετη κρίση που ήταν καταστροφική. Δοκιμάστηκε η κεφαλαιακή επάρκεια των μεγάλων κατασκευαστικών και οδήγησε στην φυγή ανθρώπινου δυναμικού» και συνέχισε «ο κλάδος αυτή τη στιγμή χρειάζεται ανθρώπους, πρέπει να δούμε το brain gain».

Δυσκολία με τις εγγυητικές επιστολές

Ο ίδιος τόνισε πως προκειμένου οι εταιρείες του κλάδου να μπορούν να ανταποκριθούν στην αύξηση του ανεκτέλεστου η οποία αναμένεται στα επόμενα 2 έτη, απαιτείται τόσο κεφαλαιακή επάρκεια όσο και ανθρώπινο δυναμικό. «Το ζήτημα του brain drain και του brain gain είναι ιδιαίτερα σημαντικό» είπε ο κ. Εξάρχου, «όπως και η δυνατότητα των τραπεζών να υποστηρίξουν το όλο εγχείρημα».

Ο κ. Εξάρχου επεσήμανε τη σημαντικά αυξημένη ζήτηση έκδοσης εγγυητικών από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες, λόγω του μεγάλου όγκου έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, και στη δυσκολία κάλυψης της ζήτησης αυτής, ανεξάρτητα από τη χρηματοοικονομική κατάσταση του αιτούντος, προβλέποντας ότι το πρόβλημα θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στα επόμενα δύο χρόνια και καλώντας την πολιτεία να επιληφθεί του θέματος, ώστε η απορρόφηση των κονδυλίων να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να μη χαθούν. «Είναι καταφανής η ανάγκη για ισχυρή κεφαλαιοποίηση των εταιρειών, οι περισσότερες των οποίων έχουν εξασφαλίσει επάρκεια κεφαλαίων και θα έχουν υγιές και καλό cash flow, αλλά απαιτείται και ένα υγιές σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα πρέπει οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν το θέμα των εγγυητικών επιστολών. Υπάρχει δυσκολία, οι εγγυητικές επιστολές που απαιτούνται δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις 4 συστημικές τράπεζες, αυτό πρέπει να το εξετάσει η κυβέρνηση», πρόσθεσε. .

Σε απάντηση ερώτησης αναφορικά με την πρόσφατη εξαγορά της ΑΚΤΩΡ και τη νέα δομή του Ομίλου, ο κ. Εξάρχου δήλωσε πως το μοντέλο στο οποίο στοχεύει η Intrakat είναι αυτό της δημιουργίας μιας έξυπνης και υγιούς κατασκευαστικής εταιρείας, με τεχνική επάρκεια, κάτι το οποίο αποτέλεσε και το βασικό κριτήριο της εξαγοράς, αφού ο στόχος είναι το υγιές ανεκτέλεστο των δύο εταιρειών να παραμείνει έτσι.

Ο κ. Έξαρχου μίλησε στο πάνελ με τίτλο "Ταμείο Ανάκαμψης για Ανθεκτικές Υποδομές" της θεματικής ενότητας Υποδομές και Συνδεσιμότητα. Στο πολύ ενδιαφέρον πάνελ συμμετείχαν οι

 • Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας
 • Κωνσταντίνος Βασιλείου - Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής Επιχειρηματικής & Επενδυτικής Τραπεζικής, Eurobank,  
 • Αλέξανδρος Έξαρχου - Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Intrakat,
 • Ντίνος Μπενρουμπή - Διευθύνων Σύμβουλος ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ,
 • Δημήτρης Σαμαράς - Πρόεδρος Ομίλου Εταιρειών Σαμαράς & Συνεργατών,
 • Γιώργος Μυλωνογιάννης - Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ,
 • Τάσος Ιωσηφίδης - Εταίρος και Επικεφαλής Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος και της ΕΥ στον Νότιο Τομέα της περιοχής της Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA).

Ν. Μαντζούφας: Μοναδική ευκαιρία το RRF

Ο Νίκος Μαντζούφας τόνισε πως «η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν γίνει δύο αιτήματα αποπληρωμής και έχει γίνει η αποταμίευση. Τα ποσά αυτά είναι περίπου στα 11,1 δισ. ευρώ. Επίσης συμπλήρωσε πως περίπου 2,2 δισ. ευρώ έργων είναι ήδη
συμβασιοποιημένα».

Ο κύριος Μαντζούφας ανέφερε πως «σαν χώρα τρέχουμε με πολύ γρήγορα» και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι “τα κονδύλια του RRF είναι σημαντικά για να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Έχουμε βρεθεί ξανά με μεγάλα κονδύλια, είναι μοναδική ευκαιρία να δείξουμε πως έχουμε αλλάξει επίπεδο, πως έχουμε ωριμάσει. Το στοίχημα είναι να έχουμε μόνιμη ανάπτυξη και εκτιμώ πως θα τα καταφέρουμε».

Κωνσταντίνος Βασιλείου: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια να χρηματοδοτήσουν τα μεγάλα έργα 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κύριος Βασιλείου, ο οποίος υπογράμμισε πως «το RRF είναι γεμάτο πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία.
Πλεονεκτήματα όπως διαφάνεια, ταχύτητα, συνεισφορά κεφαλαίων». Ωστόσο συμπλήρωσε πως «έχει και λίγα κάποια μειονεκτήματα όπως την
στόχευση προγράμματος, ενώ λείπουν έργα ψηφιοποίησης». Σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ανέφερε ότι «οι ελληνικές
τράπεζες έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια να χρηματοδοτήσουν τα μεγάλα έργα. Έργα ύψους 10 με 12 δισ. εχουν χρηματοδοτηθεί από ελληνικές
τράπεζες. Μπορούμε αυτό να το κάνουμε και στο μέλλον» ενώ αναφέρθηκε και στην απουσία των ξένων τραπεζών από την Ελλάδα λέγοντας πως «ήταν ηχηρά απούσες από τη χώρα μας και ελπίζουμε να επανέλθουν».

Μπενρουμπή: Μπροστά μας πεδίο δόξης λαμπρό

Στη συνέχεια μίλησε ο κύριος Μπενρουμπή. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, αναφέρθηκε στις κινήσεις της “Μυτιληναίος” στον κλάδο των κατασκευών στον οποίο βλέπουν σημαντική ευκαιρία. Όπως υπογράμμισε εκτιμούν πως «είναι μπροστά μας ένα πεδίο δόξης λαμπρό και βλέπουν την αισιόδοξη πλευρά». Ακολούθως τόνισε ότι «για να επενδύσουμε σε έργα υποδομών πρέπει να έχουμε μια ισχυρή κατασκευαστική βάση και συνειδητοποιήσαμε πως την έχουμε.

Επίσης αξιοποιήσαμε το πτυχίο 7ης που κατέχουμε 10 χρόνια. Διείδαμε ότι το πεδίο αλλάζει και μειώνεται το δημόσιο έργο. Πλέον το βάρος της
επένδυσης πέφτει στον ιδιώτη. Αυτό απαιτεί ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Το ποιος κάνει το έργο εκτιμώ πως μετράει πολύ .Βλέποντας αυτά αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μπροστά». Και έκλεισε με το σχόλιο πως το RRF μέσα στα έργα βάζει ακόμα μεγαλύτερη πειθαρχία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ