Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πώς επηρεάζουν τα ομόλογα οι βελτιωμένες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Θετικά ανταποκρίνεται η αγορά ομολόγων στα μηνύματα που έρχονται και τα οποία δείχνουν ότι η απόδοση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα είναι καλύτερη των αρχικών προσδοκιών.

Ωστόσο οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει της νέας αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την προσεχή Πέμπτη.

Ο οίκος DBRS σε σημερινή του Εκθεση προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα ανέβασε κατά 0,5% τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος στο 1,1% εκτιμώντας ότι το 2024 το ΑΕΠ της χώρας θ΄αυξηθεί κατά 1,4%

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ανεργία στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 11,4% φέτος και στο 11,3% το 2024. Συνολικά, ο οίκος περιμένει ανάπτυξη μόλις 0,5% κατά μέσο όρο για τις χώρες του G7 φέτος και 1% για το 2024.

Σαφώς πιο αισιόδοξο εμφανίζεται το Υπουργείο Οικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος.

Όπως απεκάλυψε η Εκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,3%, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,5%. Παράλληλα, η ανεργία προβλέπεται να πέσει κάτω από το 10% το 2026. Για το 2024 και 2025 προβλέπει ανάπτυξη 3%, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 2%.

Με τις παραδοχές αυτές έχει καταρτιστεί και το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024 - 2026.

Υπενθυμίζεται ότι στον Προϋπολογισμό προβλεπόταν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,8%. Η νέα πρόβλεψη δικαιολογείται εν μέρει από την καλύτερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας πέρυσι, η οποία «πριμοδότησε» τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος κατά 1,5%.
 
Στην εγχώρια αγορά και συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 82 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 58 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,25% από 4,27% που ήταν χθες, έναντι 2,32 % του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,93%.

Στην αγορά συναλλάγματος συνεχίζεται η άνοδος του ευρώ , με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από το 1,1. Έτσι νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,1038 δολ. από το επίπεδο των 1,1030 δολ. που άνοιξε η αγορά.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ