Νέα
  • ΓΔ: 1456.52 +0.05%
  • Τζίρος: 111,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνο Σταθερότητας: Αντιδράσεις στο γερμανικό αίτημα για «στενό δημοσιονομικό κορσέ»

Το γερμανικό αίτημα να τεθούν αυστηροί στόχοι για τη μείωση του χρέους στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που σχεδιάζει η ΕΕ προκάλεσε αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες και άλλες μεγάλες χώρες, με τους αξιωματούχους τους να προειδοποιούν ότι θα υπονομεύσει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, επανέλαβε στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, χθες και σήμερα στην Στοκχόλμη το αίτημα της χώρας του για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, λέγοντας ότι θέλει ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει αριθμητικές τιμές αναφοράς για αξιόπιστες μειώσεις του χρέους.

Η πρόταση της Γερμανίας

Το Βερολίνο έχει προτείνει τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών  κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Για τις χώρες με λιγότερο υψηλά χρέη, η ελάχιστη απαίτηση θα ήταν η μείωση του χρέους κατά 0,5% του ΑΕΠ τον χρόνο.

Η επιμονή του Λίντνερ έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε χώρες της ΕΕ, ενώ αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή τις απέρριψε ως μη συμβατές με το σχέδιο για την καθιέρωση ενός πιο ευέλικτου συστήματος προσαρμοσμένου στις ανάγκες των χωρών – μελών.

«Είναι όπως όταν ψήνεις ένα κέικ: δεν βάζει τσιμέντο σε αυτό», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του Βερολίνου θα καταστήσουν ανέφικτη τη νέα δημοσιονομική φόρμουλα.

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε την Τετάρτη η Κομισιόν επιδιώκει μεγάλη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δίνοντας στις χώρες την ιδιοκτησία των σχεδίων τους για τη μείωση του χρέους. Οι χώρες – μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζονται να δώσουν μάχη για τις λεπτομέρειες με στόχο να επιτευχθεί μία συμφωνία στα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024.

Η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Ελιζαμπετ Σβάντεσον, η οποία προεδρεύει στο Ecofin, ήταν αισιόδοξη για την προοπτική μίας συμφωνίας. «Θα είναι εύκολη; Όχι. Θα είναι δυνατή; Ναι», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Κομισιόν έβαλε επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες στο σχέδιό της σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει το Βερολίνο ότι θα υπάρχουν ελάχιστα στάνταρντ που θα πρέπει να πληρούν οι χώρες, όπως ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα πρέπει να είναι μικρότερος στο τέλος του τετραετούς προγράμματος προσαρμογής.

Ο Λίντνερ είπε ότι η Στοκχόλμη έχει εποικοδομητικό ρόλο στις συζητήσεις, αλλά πρόσθεσε ότι αν δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστούν οι παλιοί κανόνες.

Οι θέσεις Γαλλίας, Αυστρίας και Ολλανδίας

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικός διαφώνησε χθες με τις γερμανικές προτάσεις, προειδοποιώντας να μην υπάρχουν αυτόματες απαιτήσεις μείωσης του χρέους ή των ελλειμμάτων. «Το ίδιο μέγεθος δεν κάνει για όλους», είπε.

Η αντίδραση από τις άλλες δημοσιονομικά αυστηρές χώρες ήταν ανάμεικτη. Ενώ η Αυστρία τάχθηκε υπέρ αυστηρών ασφαλιστικ΄λων δικλείδων, η Ολλανδία ήταν αντίθετη στην υποχρεωτική ελάχιστη μείωση του χρέους που επιδιώκει ο Λίντνερ.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ